2013-12-25 5764 浏览
「粿是闽南语糕的总称,在客家语称为粄,是指用秫米、粳米磨成粉后加入馅料,以粿印模出各种形状。因加入各种配料而衍生各种称法,如甜粿、咸甜粿、菜头粿、草仔粿、芋粿。因要多花功夫时间制做,并非日常家庭主食,是只有在年节祭拜时才会特别做的供品。」 (from wekipedia) 一向都喜欢传统中式糕点和包点,每个中国城乡都有自家具有特色的家乡美食,全由手工和心思结合而成,值得世代相传。 曾记由一家大细经营,每日制造出多款粿和潮洲小吃, 每逢时节如端午节、中秋节和新年都有大批男女老幼买粽和粿嚟过节,「粿」米字边,主要由米制造粿嘅皮、粿条(河粉) 和 糕。 好似曾记专卖粿有外卖和堂食嘅店真系无乜。棵有甜有咸可蒸或煎嚟食,我就喜欢煎贪够香囗。 叫咗两个咸韮菜、萝卜和两个甜豆蓉和芋蓉,全部都馅料丰富。韮菜和萝卜都鲜甜多汁连埋脆脆嘅皮,好味! 甜粿用糯米造皮似茶果, 煎完脆囗又"in in un un" 要趁热食, 馅料清甜而芋蓉就似潮式甜品芋泥。炒糕似星加坡炒萝卜糕,酱油黑黑重甜味加咗韮菜同鸡蛋同炒,配上辣酱食好滋味。之前唔觉有糖水卖,今次见到有紧系要试吓啦。 试咗绿头白果,好大碗而糖水少少杰好似加

之前唔觉有糖水卖,今次见到有紧系要试吓啦。 试咗绿头白果,好大碗而糖水少少杰好似加咗马蹄粉/ 薯粉之类, 够滑身。
题外话/补充资料: 还有蚝仔煎蛋供应