2018-08-11 234 浏览
众所周知太子酒吧街有好多大大小小既bar,但原来除左饮酒,附近仲有间隐世小店食传统德国菜!甫入餐厅已经觉得餐厅充满德国气氛,用的是高身枱,想坐番低点也有卡枱拣。每张枱也有用木桶做的啤酒筒,确保酒的温度可keep住冻,用的杯也是传统德国杯。点了四个菜,一杯啤酒叫传教士。这款啤酒味道比较清香,带有点点果香,不会太浓啤酒味,不太喜欢太浓啤酒味的我十分喜欢。职员还会不断免费补给薯片,听职员是直接向厂商订,市面买不到,薯片比较厚身,有口感。传统焗薯批焗薯平日成日都有机会食到,但传统焗薯批就真系唔系到到有得试。同平日既焗薯的确好唔同,咬落去除左有烟肉口感,仲有少少粗薯粒,再加埋最外边既薯皮,有唔同层次,配埋烧汁食,唔会太滞,非常夹。招牌德国猪手,我敢说这是我吃过最好吃的猪手,比赤柱的更好吃,猪手的肉不会太咸(很怕很咸),重点是猪手皮烧得十分脆,皮的厚道适中,咬落松脆,两个人吃掉一只也不会觉得济。除左猪手,呢款羊肉卡巴亦非常出色,同平日食既中东卡巴有少少分别,一问之下,原来系因为夹住肉既包,系手搓,所以食落特别有口感,而羊肉亦非常惹感,有d土耳其风味,但羊肉唔似平日咁烧到干身,反而保留左d肉汁,夹埋

传统焗薯批

除左猪手,呢款羊肉卡巴亦非常出色,同平日食既中东卡巴有少少分别,一问之下,原来系因为夹住肉既包,系手搓,所以食落特别有口感,而羊肉亦非常惹感,有d土耳其风味,但羊肉唔似平日咁烧到干身,反而保留左d肉汁,夹埋酸忌廉酱食,好开胃惹味。

最后,朋友话想食多款猪手,所以点埋烧汁炆猪手。呢款菜色都系第一次试,猪手煮得好淋好嫩滑,配菜系小包花菜,呢款菜带有少少甘,所以煮出黎既汁都带甘,渗入猪手,令道菜食落唔会滞。

2018-07-24
  • 招牌德国猪手