2020-11-07
话说公司有一个老同事光荣退休, 咁佢本身都好关照同事们, 所以大家都好不舍得佢嘅离开, 不过到左最后一个工作日, 大家都好有感触, 而佢对我地最后嘅照顾就系买左10个檀岛嘅蛋挞比我地食了就咁睇个包装盒都好有一种细个楼下港式茶餐厅连西饼部嘅情怀, 佢嘅其他分店我就冇咩机会试下, 主要都系食湾仔呢间咁檀岛嘅蛋挞就只系得酥皮, 张相实情系经过4个小时之后先影, 但就张相黎睇, 佢嘅酥皮一层一层, 厚重, 脆口, 唔会因为放得耐而渗出油膉味, 不过我今次忘记影个挞底, 想话比大家知连张蛋挞纸都系冇油迹, 我都唔知道呢度嘅老师傅有咩秘方可以令到d 蛋挞放左咁耐都重系脆口, 香滑咬开就会见到蛋挞浆填满整个挞皮, 蛋挞浆嘅味道比一般奶油皮嘅蛋挞为重, 而口感对比坊间蛋挞算比较实在, 味道都系比较甜, 而酥皮就厚, 松, 脆, 而比较干身, 老实讲, 如果食呢度嘅蛋挞, 绝对系要加番杯热奶茶先得今餐就有人请, 此情无价btw, 蛋挞1个10蚊
今餐就有人请, 此情无价
btw, 蛋挞1个10蚊