2020-11-17 827 浏览
感觉传统嘅生滚粥店,广东面店买少见少。连锁品牌嘅粥品店也不是遍布各区 ,而且味道千篇一律。这家位于佐敦白加士街嘅『盛记粥面』 有人气嘅生滚粥,肠粉,炸两, 广东云吞面, 非常期待!店舖内笼唔算宽阔, 但光猛整洁,冷气都好充足!虽然限四人一台, 但同一张枱都会再用间板以防太closed 👍我很期待的『状元及第粥』, 很够份量大大碗,粥底很棉, 冇浆糊果种稠招牌材料:猪心,猪粉肠,猪肚,猪润,和两粒猪肉丸~ 已调味所以也不用蘸豉油, 猪肚,猪心好爽👍 手打肉丸也特别好吃!屋企人点了猪润粥, 猪润劲多, 够厚又爽口煑得啱啱好, 加咗姜丝我觉得特别好味。招牌云吞捞面。 馄饨真系名不虚传, 皮够薄 ,馅料见到原只鲜虾,弹牙鲜甜,木耳爽囗!捞面极幼身, 够爽口, 有蛋香 ,旁边嘅蚝油太咸唔适宜捞匀。 附设嘅汤以大地鱼熬制, 鲜甜浓郁 ,韭黄味香。所有粥,面,饭都可以套餐价追加小食或饮品。酥炸鲮鱼球 加$28鱼肉好弹牙,大大粒, 蘸上蚬介酱汁够晒滋味。牛肉肠 加$25可能加咗熟油,佢嘅豉油特别香~ 肠粉即叫即做, 软滑有米香, 肠粉和牛肉馅比例 啱啱好!薏米水 加$3真材实料,极多薏米仲见有蜜枣,

感觉传统嘅生滚粥店,广东面店买少见少。
连锁品牌嘅粥品店也不是遍布各区 ,而且味道千篇一律。

店舖内笼唔算宽阔, 但光猛整洁,冷气都好充足!
状元及第粥

猪润粥

招牌云吞捞面

所有粥,面,饭都可以套餐价追加小食或饮品。
酥炸鲮鱼球

酥炸鲮鱼球 加$28
鱼肉好弹牙,大大粒, 蘸上蚬介酱汁够晒滋味。

牛肉肠

牛肉肠 加$25

薏米水 加$3
真材实料,极多薏米仲见有蜜枣, 小小姜味唔会好甜, 健康热饮!👍

桑寄生蛋茶 加$8
中式传统嘅桑寄生蛋茶, 茶味唔会好浓,微甜加只旦够健康美味!

可惜今日好想食嘅炸两,油条沽清, 留待下次再来试吧~😋😊
状元及第粥
猪润粥