2023-10-08 39 浏览
湾仔就食过好多次,今日特登嚟试吓尖沙咀新开冇几耐嘅分店。餐厅地址都容易揾,地铁站附近,一出电梯,已经见到又大又光猛嘅餐厅,旁边一个大鱼缸。入到去经理就好热情嘅招呼,推介左唔同嘅菜式,原来尖沙咀分店同湾仔分店唔同,尖沙咀分店多咗川菜师傅,特登为内地客人而设。今日因为得我同朋友两个人,所以食唔到佢推介嘅乳猪,之后佢就推介左水煮鱼。最后今日点左:脆皮烧肉,经理话食唔到乳猪,就一定要试佢哋嘅脆皮烧肉,眼见嘅好多枱人客都有食。入口松脆,亦唔油腻,非常正👍🏼果然冇介绍错焗蟹盖,一样都系经理推介。佢话10个有九个人都要食。原来佢哋嘅蟹盖系先炸后焗,所以亦都系十分松脆。真系好正,最重要系洋葱多过肉四川水煮桂花鱼:绝对食得出系用咗新鲜桂花鱼,啲鱼食落去唔会成口粉,亦有四川菜特色麻而不辣,跟埋个白饭,简直一流!难怪佢话钟意食川菜嘅朋友就一定钟意食呢一度菜式。仲叫我哋下次嚟试吓炸子鸡。甜品蛋白杏仁茶:非常之正宗,亦都冇出边餐厅咁甜,食落口淡淡杏仁香味,非常之有水准

最后今日点左:

2023-09-25