2013-09-29 299 浏览
渡船街附近食完BBQ,谂住去附近甜品店划句号,点知间甜品舖系咁入4人枱,完全唔理先到既我们,嬲起上嚟决定走人,行出佐敦往地铁既路上时途经庙街,见由大学毕业后好耐冇嚟过,于是往内走走。这里唔觉唔觉发展到成个台湾夜市咁,除左街口多左庙街既牌坊外,成条街又挂哂旗仔,啲排档又开到成行成市(由以前既煲仔饭﹑蚝饼演变到较赚钱既辣蟹),完全唔同哂咁!(我讲既系近佐敦𠮶边,油麻地𠮶边可能仲系蚝饼煲仔饭都唔定架!)行行下见倒有间明记甜品,以为系西湾河𠮶间既分店,谂住有得食较新式既芒果冻饼,所以坐低左,但看餐牌便发现两者没关系的,此明记系食中式糖水既,都唔紧要啦!都坐低左,食番个好耐冇食既蕃薯糖水啦!有冻或热供选择,我真系未试过食冻既,横竖食饱饭都口渴,于是点了冻吃。没多久甜品嚟了,喝一口糖水,够冻且有姜味,蕃薯够腍亦入味,估唔到冻吃都好味㖞!老公则点了冻既马蹄沙,有蛋花的,佢话味道系唔错,但佢𠮶碗唔够冻,扣左分。每人最低消费15蚊,我地既糖水就正正系每碗15蚊,其实佢选择唔多,都系大路既红豆沙﹑绿豆沙﹑豆花等,上得又快,要坐街边冇冷气叹,大家食完都即闪呢,点解要set最低消费呢?不过佢俾你喺隔离档买咖哩

每人最低消费15蚊,我地既糖水就正正系每碗15蚊,其实佢选择唔多,都系大路既红豆沙﹑绿豆沙﹑豆花等,上得又快,要坐街边冇冷气叹,大家食完都即闪呢,点解要set最低消费呢?不过佢俾你喺隔离档买咖哩鱼蛋喺度食,尚算有弹性既!
冻蕃薯糖水/冻马蹄沙
题外话/补充资料: 还有糖不甩呀!
2013-09-27
$15 (宵夜)
冻蕃薯糖水/冻马蹄沙