除咗日本菜,我其次最爱就系越南菜!特别系越式火锅及汤河,我次次去越南都必食!🤤​最近我发铜锣湾开咗间好传统嘅越南火锅店——「Số Tám」!我哋香港平时食嘅火锅,都系一碟碟𩠌咁上,但越南嘅火锅就唔同,佢哋会用一个圆盘,装晒食物系锅边,方便人碌食物,或放置碌好嘅食物之用!而Số Tám食到嘅就系圆铁盘火锅!​▲估唔到香港都有越南圆盘火锅食!好有Feel!除咗圆铁盘嘅食用形式,Số Tám嘅汤底都遵照越南做法,好似招牌蟹肉汤,以全只鲜蟹加入番茄、虾米及调味料,要熬足五小时先完成,够晒香浓惹味。🤤​另外,我仲叫咗海南鸡饭、烧猪肉法包、串烧等等,几个人除返,人均都唔洗两旧,好抵呀!​▲蟹肉汤好香浓,令配料加混鲜味!▲就咁系圆盘上夹配料,碌完就食得!✦ 越色豪华火锅 HK$228​一大锅直上,配料劲多!有菜、蚬、鱿鱼、牛肉,同埋滨海(类似网状米粉)!值得一赞系个蟹汤底,浓厚嘅蕃茄,中间带有鲜甜嘅蟹味,好惹味!​✦ 香茅烧猪颈肉猪颈肉烧得香脆,质感爽口,几好。​✦ 烧猪肉法包(连汤)​呢个真系好抵食,因为个法包超级大!店家会奉上越南直送嘅Maggi,比我点住嚟食,咸咸香香,味道唔错!😂​✦ 春卷鸡
越色豪华火锅
▲蟹肉汤好香浓,令配料加混鲜味!
越色豪华火锅
▲就咁系圆盘上夹配料,碌完就食得!

✦ 越色豪华火锅 HK$228​
香茅烧猪颈肉
✦ 香茅烧猪颈肉
猪颈肉烧得香脆,质感爽口,几好。​
烧猪肉法包 (连汤)​
✦ 烧猪肉法包(连汤)​
春卷鸡肉串烧捞檬
✦ 春卷鸡肉串烧捞檬
呢度嘅串烧真系好正!鸡肉外脆内多汁!店员话佢哋系用800度嘅高温烤炉烧制,所以可以紧紧锁住肉汁!春卷就好酥脆,入面有粉丝,唔错。捞檬就正常发挥,无咩特别。​
椰青煮蚬
✦ 椰青煮蚬
用椰汁煮蚬都系第一次食,成个汤好鲜甜,蚬肉柔软,整体几清新。​
越式札肉米纸卷
✦ 越式札肉米纸卷
正常发挥,偏多菜,我钟意。​
无骨海南鸡饭
▲海南鸡好滑,高质!
▲正宗越式海南鸡,姜黄饭系用碎米做!

✦ 无骨海南鸡饭
越战过后,经济低迷,当时越南有出口白米,靓嘅米会出口,越南人则会食余下嘅米碎,所以传统嘅越式海南鸡饭,饭底系用姜黄碎米做!估唔到呢度食嘅海南鸡,竟然咁传统!令我有啲惊喜!😯​
不过我个人还是钟意粒粒饭嘅口感!😝​
至于鸡,都做得几滑,鸡件都多,绝对食得过!​
越南滴咖啡
✦ 越南滴咖啡
咖啡豆应该经过深度烘焙,带有焦香味,偏浓,对我嚟讲浓咗少少。​
▲餐厅好多打卡位!
▲Số Tám​黄绿装潢,好有东南亚气息。
2020-11-06
香茅烧猪颈肉