2023-10-21
- 难得放假,就去左朋友屋企玩,不嬲都有听讲鸭脷洲系港岛南区著名既避风港。- 但讲到美食,就真系全靠朋友推介。朋友话今次呢间糖水铺系老字号,佢同屋企人都食左好几年。- 呢度糖水以外卖为主,等待既时候都不乏熟客仔帮衬。而且店铺除左糖水,仲有好多熟食同零食售卖,包罗万有!- 睇到Menu果时,我比较好奇水上人糖水系咩?所以都同朋友叫左黎试,另外仲叫左鲜奶炖花胶、生磨合桃糊配花生汤圆、椰香摩摩喳配芝麻汤圆同麻蓉姜汤圆。- 先讲水上人糖水,呢款对我黎讲真系好新奇,因为坊间系无得食嫁!呢款糖水系由生熟地、玉竹头、鸟豆、云耳同鸡蛋煲既,据说有乌发养颜、瘦身补血同促进肠脏蠕动既功效。而且全部药材都煲稔哂,全部都食得!虽然话佢系由药材煲成,但食既时候真系好易入口,完全唔觉系中药🌿。- 而鲜奶炖花胶就唔洗讲都知养颜啦,相反呢碗糖水花胶唔会煲烂哂,加上鲜奶系滑上加滑。- 至于生磨合桃糊配花生汤圆,简直深得我心!因为味道浓厚得黎唔会太腻,果仁类系我至爱💖!我今次仲忍唔住加埋花生汤圆,食落暖笠笠同烟烟韧韧,大满足!- 椰香摩摩喳系朋友叫既,朋友话呢款口感非常丰富,有唔同豆类同芋头,再加上椰汁,饱肚又滋味。-
- 最后,麻蓉姜汤圆系有暖胃、散寒治血同舒筋止痛既功效。呢款真系姜味十足,够哂辣,非常适合冬天食!