2023-09-30
以前在湾仔工作,完全冇留意这间历史悠久的「醉琼楼酒家」,所以今日想去试这间怀旧嘅酒楼。酒楼内装修不是华丽的,但食物的质素好有水准,午市特价饭的价钱比较有些茶餐厅更便宜,午市来吃个碟头饭都是50多元,客人需要搭枱的,我们两点到,首先搭枱,另一客人离去后,我们就独占整张枱。我们点了以下的食物:肉丝炒面$62炸大肠$98朋友极力推介炸大肠好好味,平时我喺街边系唔会食打炸大肠嘅,所以呢度就叫一碟来试吓,价钱$98不是便宜,但真系整得好好味,外皮炸到好松脆, 炸大肠盖住几片菠萝,一啖炸大肠,一啖菠萝,这个配搭几好味。🍍虽然肉丝炒面好多地方都可以食,但不是每一间都会做得好味,而这间酒楼做的炒面的软硬程度刚刚好,面嘅质感不会完全淋或太硬,肉丝,芽菜及韭菜炒得好好味,芡汁浓度刚好,唔会令到个面好多油。☕️🫘仲有中国茶茶及红豆沙提供,起沙的红豆沙好好味😋😋😋
我们点了以下的食物:
肉丝炒面$62
炸大肠$98
🍍
☕️🫘
仲有中国茶茶及红豆沙提供,起沙的红豆沙好好味😋😋😋