2017-10-08
一行四人黎到金百利中心食野,选定呢间金罗宝韩国料理,好评不少,相信稳阵无伏,加上系比较传统嘅韩国料理,质素都有咁上下保证。餐厅环境不错,占地颇广,座位间嘅空间感足,大部份都系卡座,坐得舒适,要谂下,单单系小菜都有八小碟,咁霸气,张枱细小小都放唔落架。店员都会讲广东话,有部分睇起来都似系韩国人,始终呢边游客不少。餐牌方面有烤肉、韩式料理、汤品、煎饼、锅物等,我地几个点左少少烧肉,一个汤、焖牛肋骨煲,非常饱肚,人均二百零蚊,比想像中「冇咁贵」呢点菜后,店员好快送上八小碟前菜,份量大方,有泡菜、芽菜、菠菜、豆角、菜心等,口味都同喺韩国食到嘅好相似,泡菜偏重口味,用黎夹烧肉食会好正牛肉拼盘 $388花多眼乱,我地决定点个拼盘,里面有牛排肉、牛肋肉等,份量不少,足够四人享用。肉质理所当然比平时食嘅韩烧放题好得多,牛肉脂肪唔多,切得原身有嚼劲,烧过之后香口,满口油份,十分满足牛拼感觉上冇用好多重口味调料,所以食落牛味得以保留,唔会因为大量腌制而盖过牛味。牛肋骨嫩腍,油腻感不重。特别一赞系佢地嘅烤炉唔会好大火,变相唔会咁容易烧㶶啲肉而浪费左食材作为饭桶,即使系食烧肉都一定要配上一碗白饭,沾少少烧汁,
小菜
泡菜
牛肉拼盘 $388
作为饭桶,即使系食烧肉都一定要配上一碗白饭,沾少少烧汁,轻松食完一碗。
牛肉拼盘
辣汁五花腩肉 $160
光食牛肉比较dry,我地都点左一份五花腩,而且系以辣汁腌制过,相当入味。因为我地都比较食得辣,所以就唔会觉得好辣;但同行有朋友都话觉得辣劲几强架,唔食得辣要留意。五花腩肉嘅份量唔算多,相对之下觉得牛拼盘都几抵食㖞。
五花腩比较薄身,轻轻一烧已经食得,肥瘦占半,但入口都唔会觉得太肥腻,反而有点爽脆
辣汁很惹味,当下子都想点份生菜包,好似我睇《三时三餐》般,包住生菜食。
辣汁五花腩肉
本来见到辣炆牛肋骨几吸引,好想试下,可惜见到价钱要三百几蚊,我地几个又唔舍得㖞,加上同行有朋友不能食辣,于是点左个类似嘅红炆牛肋骨煲,好在都一样满意呢。
红炆牛肋骨煲 $185
牛肋骨煲都值得一试,里面都几足料,牛肋骨都有好多件,而且唔会话得旧骨,仲有肉食,最重要系炆得够腍身,平时我食呢种骨硬系痴到啲牙全部系肉,今次完全冇呢个情况,牛肋肉轻松离骨,食落嫩腍,仲要好入味。
里面仲有萝卜炆成,所以汤汁都几清甜,食完冇口渴,味精感唔强,朋友话最钟意呢款
红炆牛肋骨煲
红炆牛肋骨煲
牛尾汤 $130
食韩国野唔少得要点汤品,平时我多数点辣豆腐汤,今日朋友话想试下牛尾汤,估唔到又几有惊喜。
牛尾汤上枱热辣辣,呈奶白色,朋友话比起佢上次饮嘅牛肋骨汤更加浓郁,相对之下,佢更加推荐牛尾汤
牛尾汤大约分到四碗,刚好一人一碗,里面有不少牛尾,味道香浓,我谂到日后如果天气冻,饮落肯定好暖胃。
牛尾汤
整体而言,金罗宝嘅环境不错,喺铜锣湾区都算系比较资深嘅韩国料理,晚市人均二百零蚊,食物水准不俗,店员嘅服务都可以,虽然唔系新派韩菜会见到嘅韩妹同oppa,已经系阿猪妈级同阿揸丝级,招呼都唔错。周日黎到客人颇多,不催不赶,想食传统韩国菜,呢度不失为一个选择。