2018-01-21
自从黄埔地铁通车,放工过去开餐既机会都多咗,走既时候行过红磡福德古庙又有小巴直达荃湾,仲方便过尖沙咀返屋企红磡朋友带过我食过唔少当区出名小食,今日就由我带路去食日本鳗鱼,由佐敦开始已经帮衬宏,再搬到尖沙咀时,总之想食鳗鱼饭就会去第一次去黄埔店,行到黄埔船再向黄埔宣道小学行,对面就见到九号水产标志行入几个舖位就见到好大既蛋糕柜就代表已经到达,朋友话好少行过呢边,新开咗咁多日式餐厅都唔知,比起戏院𠮶边人流相对较少喜爱浓味既朋友选择大蒲烧鳗鱼定食($180)烧既时候要掌握火候,油脂丰富既鳗鱼加上香甜酱汁,烧到焦香而保持肉质松化一啲都唔容易除咗传统蒲烧,呢度仲有香港少见既白烧鳗鱼定食($210)鳗鱼经过最少3日净化去除泥味才可以食到本身既鲜味,皮脆肉糯,口感绵密每个餐都跟上海藻乌冬,丰富既纤维有助肠道蠕动,海燥糖有保湿及抗衰老功效,Q弹幼滑既面条配上清澈既高汤,最啱爱健康既人士食用餐饮锡兰红茶加($20)可转宇治抹茶奶及焙茶奶,焙烧过既绿茶为焙茶,烧过后减低苦涩味,两者各有所爱饭后又点少得甜品,跟餐有小蛋卷,可以选择抹茶、云尼拿及黑芝麻口味,蛋糕口感丰厚湿润,忌廉打得香滑,难怪门口总有冲着蛋卷
饭后又点少得甜品,跟餐有小蛋卷,可以选择抹茶、云尼拿及黑芝麻口味,蛋糕口感丰厚湿润,忌廉打得香滑,难怪门口总有冲着蛋卷而来既客人
黄埔店限定既日本草莓班戟($88)冬季必食清甜草莓,班戟蛋味香浓质感结实细腻,淋上酸甜草莓酱,面头放上香滑布甸,配搭新鲜
餐厅装修简洁朴实,帮衬既主要都系女士,所有食材都空运抵港,唔洗搭飞机都食到日本味道,最爱鳗鱼完全去骨,唔会幼骨撩住喉咙,就算日本餐厅都未必每间做到