2023-11-11 19 浏览
听日唔使返工,即刻大嗌TGIF,梗系揾个地方Hea下叹下。 知道观塘有间新开嘅咖啡研究所,今日就去试。Handdrip Coffee $88之前读过咖啡课程,对咖啡有极大好奇心,于是同Barista 倾起上嚟,当然要饮手冲咖啡,今日有 Sidra 豆,正㖞,因为Sidra品种曾经喺2022年获得WBC 世界冠军,虽然唔系出自同一个庄园,点都要品尝下。豆出自哥伦比亚、用双重厌氧法处理、中浅烘焙、1:15粉水比、94度水温,barista 磨豆个阵已经香喷喷,心里暗喜,真系冇拣错,细心到仲跟埋2款杯,whisky 杯口比较窄系帮助客人加强闻入咖啡香气,而阔口杯则令你饮到酸甜嘅fruity 味道,入口真心觉得有复杂度同埋层次,头段热饮酸度足够,带士多啤梨、蜜桃风味,中段温饮亦夹杂一点红酒香,尾段室温就有朱古力味包底,口感非常之丰富。Orange Black $48意大利人教落「奶啡」只系朝早当早餐咁饮,所以我地拣咗橙汁咖啡,barista 话今日个base 系用左 Kenya single origin (日晒处理),带有黑莓同芒果风味,饮落口同橙味十分匹配,令到冻咖啡都带复杂度,清新又开胃

Handdrip Coffee $88

Orange Black $48
意大利人教落「奶啡」只系朝早当早餐咁饮,所以我地拣咗橙汁咖啡,barista 话今日个base 系用左 Kenya single origin (日晒处理),带有黑莓同芒果风味,饮落口同橙味十分匹配,令到冻咖啡都带复杂度,清新又开胃,咖啡师果然有心得。

菠菜忌廉烟三文鱼烩意大利饭 $108
店员够细心,问我地是否接受意大利正宗Risotto? 我地ok 呀,米身有啲啲硬系正常,个cream sauce 好好味,间唔中饮一啖orange black 口腔即时爽返晒,又可以再食。

半边春鸡拼烤猪肋骨 $148
份量好大,而家好少餐厅咁阔佬,热辣辣好好味,鸡嫩滑,而猪肋骨个汁酱好惹味,薯条脆卜卜就不在话下。

临走前同barista 倾两句,佢话11月有限定优惠,逢星期六日$158可以90分钟内任饮手冲咖啡,我都谂住下次再嚟。