2016-08-11
香港生活节奏快,做乜嘢都匆匆赶赶,好似打仗咁,有时你想慢啲都会因环境而被逼加快步伐,实在,有时需要学懂点样悠然‧慢活,让心情得放松及保持平衡。虽然铜锣湾喺旺区中嘅旺区,但一样可以揾到啲「城市绿洲」歇一歇,就好似今晚同表姨甥女嚟到金百利嘅RBTea,轻轻松松食吓甜点,慢活一下 。话依度喺城市绿洲可觉你觉得有啲夸,但一室以绿为主调,湖水绿墙身,衬木系嘅餐枱椅,「草草木木」错落其中,更不时晌「草丛」有兔仔嘅踪影,俾多少少幻想,就犹如置身晌小丛林之中。食餐饭嘅,最好拣餐枱椅嘅区域啦;但如果想悠游享受吓,饮杯嘢,食吓小食,舒适嘅梳化椅应该喺更好嘅选择 。如想进一步更有「情调」,喺咪千秋式吊椅仲正呢!依排吊椅位彷佛为情侣而设嘅双人座。顺便介绍埋散点餐牌同晚市套餐俾大家参考,散点类别,大致分为脆香松饼、脆香松饼三文治、脆香吐司、班戟、意粉、香浓咖喱、烤薄脆、小食、甜品、蛋糕、现泡茶果茶、特调鲜果茶、冰雪乐、梳打特饮、岩盐系列及咖啡。餐牌设计精美,更图文并茂,由于同表姨甥女一心想试甜品,所以,主食就拣得轻怡啲,甜品就压重注 。晚市套餐又喺点呢?一面餐牌印晒出嚟,主餐4拣1,连餐汤及饮品,定价晌$
先嚟一客薄脆,贪其薄薄哋垫吓肚,裁成一客6件,啲薄脆真喺好薄,尤其边位就更脆到啪啪声,饼面铺满什菌、芝士,为求更香,并撒上芝士粉,然而,菌香无被芝士冚过,仍算突出。
我哋晌甜品中已打算嗌窝夫,不过,见依一系列松饼三文治颇有趣,一客两件啱晒垫肚用。 三款口味中拣咗黑椒牛肉,而所谓黑椒牛肉,喺平时食 自助餐见到𠮶一类冷盘黑椒牛肉冻切,加埋生菜、蕃茄,以窝夫夹住,感觉新鲜,入口其实同平时食三文治唔喺好大分别,细尝就发觉多咗份蛋香,而最有趣配咗个芥末沙律汁,加埋啲黑椒味,辣辣哋几好食 。 柚子冰雪乐 $48
表姨甥女拣咗杯冰雪乐,即喺沙冰,盛夏饮杯沙冰,佢话不知几爽。口味上共有7款选择,而杯柚子冰雪乐一身橙黄,配几片鲜橙,卖相清新。表姨甥女话柚味非常之出,真喺好爽,不过,啲冰粒打得未够透,入口仲有少少冰粒感。 埋在岩盐下的黑糖咖啡 $42
虽然都想饮杯沙冰,但喺咖啡一向喺小弟心水,好奇下拣杯挺有特色嘅岩盐黑糖咖啡,因为睇餐牌嘅介绍已觉得佢好搞鬼:黑糖牛奶咖啡、岩盐芝士、奶泡、黑糖酱。 可能我拣咗热饮关系,最可惜佢哋用上瓷杯,睇唔到佢一层层嘅造型,不过,味道真喺几过瘾,先一朕咖啡味及黑糖香,再嗒落咸咸哋味。
千层蛋糕难就唔算难做,但做得精就唔容易,完全喺手工嘢,初时都担心啲蛋糕放晌雪柜会唔会雪干晒,但落刀切开好软绵 。一层又一层嘅法式班戟皮夹住鲜忌廉,中间一层填满黑樱桃及芝士浆,入口真喺比预期好食,咸咸甜甜,又渗出些微酒香,犹如黑森林嘅班戟版。
食完件带法式班戟元素嘅千层蛋糕,跟住就喺打正英式班戟旗号嘅甜点,其实晌麦记嘅早餐中,小弟几钟意拣热香饼。RBTea嘅班戟都以层层叠为外观,焦糖咖啡喺3款口味中嘅最心水,加埋合桃就更啱啦。班戟煎得香软,蘸满焦糖咖啡糖浆,香甜绵绵,合桃碎碎同奥利奥饼碎增加咬口,不过,两个人食一份确喺有少少重份量,因为,剩落嚟仲有份窝夫。 蓝莓轻食松饼 $58
松饼分脆香松饼及轻食松饼,其实只喺份量嘅分别,前者喺整份松饼,后者可以话喺半份,我哋为免怕食唔使做成浪费,都醒目点「轻食」份量。整体喺两件窝夫,只喺其中一件鎅开再摆得立体啲,摆上好多鲜蓝莓粒,卖相几靓。件窝夫都颇香脆,搭上云呢嗱雪糕、少少忌廉及蓝莓,一啖过入口真喺好爽,而蓝莓应该煮过,所以带点甜,雪糕亦好软滑。