2023-03-04
放假系铜锣湾行街,行经鹅颈桥附近见到有间写往任食火锅$159既酒楼,虽然只限晚市但已经成功地勾引起我既食欲。上一层去到楼面,装修系80/90年代FEEL,少少旧但仍算企理。坐底睇住晚市餐牌落了几个小菜「瑶柱蛋白海皇炒饭」、「新新烧鹅皇」和「避风塘炒虾」。先上「新新烧鹅皇」,上台有温度,肉质软硬同肥度刚刚好,咬落皮脆肉嫩有油汁流出黎,点埋酸梅酱直情一绝。推荐!「避风塘炒虾」,壳虽然唔食但感觉到炸得好脆,虾膏同其他调味料洽到好处地渗入虾肉。值得一赞的是酒楼选用既虾靓,好弹牙好结实。最后系「瑶柱蛋白海皇炒饭」,瑶柱少少干身有咬口,炒饭口感适中唔会太油。不过我最钟意佢个蛋白,比其他餐厅既多,而且不会过熟够软身,好似食紧布丁咁。啊,补返地址先:铜锣湾谢斐道440号1楼,港铁铜锣湾站 C 出口, 步行约3分钟(By