2017-12-08
十一月又有朋友生日,是次照旧选择泰国菜,几乎个个都啱食。观塘嘅泰国菜都差唔多食匀晒,所以今次行远少少嚟到牛头角Lemon Grass试试佢,但系食物嘅质素就较为参差喇。叫咗一个四人套餐再额外加几个主菜。先嚟饮品龙眼冰,椰汁冰,青柠梳打,除咗友人嘅青柠梳打外,其他全部都好甜,系甜得过份,饮落去直程有种灼喉嘅感觉,龙眼应有嘅清甜亦被糖浆完全掩盖晒。虽然泰国饮品以甜见称,但建议餐厅可以调整一下糖浆份量,否则呢几款饮品都唔讨人喜欢。蒜蓉包就令我失望,一上菜见到系多士就已经心知不妙,仲要系厚多士,口感自然欠奉,而且好干,中间几乎系白面包嘅状态,咁厚嘅一块多士,面层嘅蒜蓉根本带唔到入去,食蒜蓉包紧系想食法包个种松化,面包密度无咁多先可以经热力将蒜蓉渗入包嘅每一个角落,选择厚多士系不折不扣嘅败笔。更重要嘅系,我估计佢地都系用现成蒜蓉酱,所以基本上我完全闻唔到蒜蓉同牛油香。生菜包就唔错,辣度刚刚好,加入香草去却了猪肉嘅臭骚味,猪肉粒粒分明。份量都唔算少,七个人食每人都分到一至两次。榴梿Pizza还可以,面层嘅榴梿酱加入少少香料后更能突显榴梿嘅甜味;所谓Pizza即是薄脆,咁样比起传统Pizza反而唔会
叫咗一个四人套餐再额外加几个主菜。先嚟饮品龙眼冰,椰汁冰,青柠梳打,除咗友人嘅青柠梳打外,其他全部都好甜,系甜得过份,饮落去直程有种灼喉嘅感觉,龙眼应有嘅清甜亦被糖浆完全掩盖晒。虽然泰国饮品以甜见称,但建议餐厅可以调整一下糖浆份量,否则呢几款饮品都唔讨人喜欢。 蒜蓉包就令我失望,一上菜见到系多士就已经心知不妙,仲要系厚多士,口感自然欠奉,而且好干,中间几乎系白面包嘅状态,咁厚嘅一块多士,面层嘅蒜蓉根本带唔到入去,食蒜蓉包紧系想食法包个种松化,面包密度无咁多先可以经热力将蒜蓉渗入包嘅每一个角落,选择厚多士系不折不扣嘅败笔。更重要嘅系,我估计佢地都系用现成蒜蓉酱,所以基本上我完全闻唔到蒜蓉同牛油香。 生菜包就唔错,辣度刚刚好,加入香草去却了猪肉嘅臭骚味,猪肉粒粒分明。份量都唔算少,七个人食每人都分到一至两次。 榴梿Pizza还可以,面层嘅榴梿酱加入少少香料后更能突显榴梿嘅甜味;所谓Pizza即是薄脆,咁样比起传统Pizza反而唔会太heavy。 冬荫公好足料,都有大约有四至五只虾,而且草姑份量都好多,香料味重,做到冬荫公应有嘅浓度。 串烧都系正路嘢,由于我无食到就不作评论。 猪颈肉都系正路嘢,猪颈肉都几难整得唔好食,每片厚度都平均,唔会烤到变柴皮。 金边粉都系正路嘢,够湿,但系又唔会炒到变咗一Pat Pat。 鸡都系正路嘢,鸡肉嫩滑,但系个配送嘅汁酱就完全分辨唔到佢系咩嚟,似鱼露非鱼露,似豉油又欠却豆香,即使点咗唔会带起鸡嘅鲜味,只系会觉得「咦,咸咗嘅?」仅此。 乌头我认为系今餐最好食嘅主菜,餐厅有轻轻用盐擦过鱼肉,所以好够咸香,而且鱼肉尚算嫩滑,夹起上嚟又唔会散修修。 我会讲话呢间嘢嘅主菜正路嘢居多,但只系仅止于此,暂时未见有任何一款𩠌菜真系令我好食到哗一声,而且小食同饮品真系令我大为失望了,所以短期之内都唔会有下次了。