2017-07-18
一早睇过好多关于呢间餐厅嘅好评,亦喺唔同平台见过佢地嘅招牌高踭鞋甜品,只系都知道喺度食晚饭价值不菲,所以留待特别日子先有机会到访。周日男朋友一早预约好位置,参考过前面嘅食评,我地选择左较早嘅时间,加上唔系住呢区,回家之路远著呢,准时6点钟入座。餐厅嘅装潢配合名字,由门面开始都已经好有「公主」感觉,以白色、粉色为主调,碎花枱布、壁画、以花为题嘅天花布置等,都足以令我甫坐下就狂影相。加上天未黑前,窗外嘅自然光,影相会好靓到入黑后,又增添一份情调。睇番餐厅嘅午市、下午茶tea set定价都唔算好贵㖞,尤其tea set,虽然未试过,但睇相都几靓。本来以我地来得早,估唔到陆续都有唔少客入入座,而有大部分都系庆祝生日,无可否认,呢度确系好适合带女伴前来。晚市供应套餐,包括沙律、前菜、餐汤、是日雪葩、主菜、甜品、饮品,定价视乎主菜,当日所见就有明太子汁意大利粉 ($498)、香煎深海驴鱼 ($538)、慢煮羊架 ($568)、M9和牛 ($658),此外亦有8/10/12 course嘅餐单,定价 $780/880/988,选择富弹性,亦都方便一班同我一样有选择困难症嘅客人,因为餐单系包含著店家嘅
晚市供应套餐,包括沙律、前菜、餐汤、是日雪葩、主菜、甜品、饮品,定价视乎主菜,当日所见就有明太子汁意大利粉 ($498)、香煎深海驴鱼 ($538)、慢煮羊架 ($568)、M9和牛 ($658),此外亦有8/10/12 course嘅餐单,定价 $780/880/988,选择富弹性,亦都方便一班同我一样有选择困难症嘅客人,因为餐单系包含著店家嘅招牌菜式,份量唔会太多,但足以饱腹之余,试多几款。
因为第一次黎,都唔知食啲乜好,所以我地都听从店员嘅提议点左一份8道菜晚餐($780)、一份晚市套餐($538),咁样可以一次过试到好多款食物呢。值得一提系,店员都相当专业,将菜式都介绍得好清楚点菜后,我地都试左几款餐厅嘅曲奇,门面可以见到佢地嘅饼房,蛋糕、曲奇都好吸引。曲奇全人手制作,以低温烘焙,而且强调低脂、低糖,食得健康。而且味道都好多选择,有花茶、坚果系列、咸味曲奇、辣味曲奇等。
咸食曲奇更加系我地第一次食,原来味道咁特别,当中以蟹肉、西班牙火腿最为突出至于花茶系列,以圆肉杞子味道较清香,后续强粉红玫瑰难免有种精油感。开心果仁、抹茶味道未见突出,咖啡合桃咖啡味香浓,而且有少少口感。朱古力甜度唔高,适合健康但又为食嘅朋友。提子燕麦则系一般曲奇味。
餐厅有大部分小碟、杯子都系好靓,但主菜用上碟嘅则比较普通,不过摆盘都相当精致。
芦荀藜麦沙律:
而家好多餐厅都用上藜麦加入馔,够健康嘛,加上爽口芦荀,几开胃呢。
椰菜花沙律、九层塔油:
用上以浸、煎、切片晒干三种煮法嘅椰菜花制成沙律,展现同一种食材不同形态,当中以晒干嘅最特别。
餐包:
竹炭、麦包,配上醋,新鲜香脆。店员仲一并附上抹手纸(好似平时用嘅面膜纸般,方便卫生。
摆盘精美嘅前菜,有蛋沙律配黑鱼子挞,挞皮薄脆,鱼子酱咸香,而且鱼油丰富。
牛油果青柠米饼,食落酸酸甜甜,米饼脆口。
吞拿鱼蓉配墨西哥脆片,鱼蓉味道唔强烈,但鱼籽咸香,鲜味十足。
烟吞拿鱼冇筋冇渣,炒黑白芝麻香增添口感,加上淡淡嘅牛油果蓉混合芥茉,味道唔会呛。
三文鱼他他雪糕筒:
杯中放有贝壳,模彷沙滩造型,三文鱼他他雪糕筒的的色色,好靓。相机食先一流,味道中规中矩,值得一赞雪糕筒够脆口!
龙虾浓汤:龙虾汤质地稀身,呈微暖状,味道香浓但唔会觉得咸,美中不足冇龙虾肉(因为我见单点要$168呢)
磨菇忌廉汤:
磨菇汤味道浓郁,好似成榨磨菇放入口中,质地稠身唔腻。
食嘅系法国菜,所以喺上主菜前,餐厅都奉上雪葩,好让客人清清口腔。
香茅雪葩配冬荫公曲奇、荔枝雪葩配开心果曲奇:
实不相瞒,全晚最令我留低深刻印象就系香茅雪葩。成件事好泰式风味,香茅雪葩清香,配埋冬荫公曲奇,后续强烈,辣嘅曲奇好特别,而且两者配合得十分好荔枝雪葩配开心果曲奇本来都系出色之作,不过企喺香茅雪葩旁边,当堂比下去呢。
呢枝蝴蝶型嘅匙更非常靓。
龙虾配青芒沙沙、青柠芒果蓉:
烧龙虾已经起肉方便食用,size唔细,闻到阵阵烧烤味道,龙虾肉弹牙爽口,配合芒果莎莎,香甜鲜味,唯垫底嘅果蓉味道苦涩。
海胆烟肉幼蛋面:
其实食到呢个位,我同男朋友已经开始饱肚,唔好睇少少款款份量好似唔多,因为餐厅上菜速度较慢,变相我地有较多时间消化,坐坐下就饱。
海胆配幼蛋面,基本上系不死配搭,海胆食落就唔算话好鲜味,不过份量多,冇腥冇臭收货啦。反而面头嘅三文鱼籽味道更突出。
另外加有少量烟肉碎、车厘茄,平衡整体味道。幼蛋面软硬适中,比较creamy,多吃会腻,二人分享刚好。
香煎深海驴鱼配野菌、青豆蓉:
驴鱼鱼肉厚实,方便客人食用已经起骨,以秋葵伴碟减轻油腻感,而青豆蓉亦好滑溜。无惊喜,胜在四平八稳。
脆鳞马头鱼、酱油猪五花苹果塔:
马头鱼反而不错吃!鱼肉滑溜,皮脆冇骨,而且鱼油彭拜。以鹅肝菌作伴菜,感觉健康
旁边嘅系猪五花配鱼饼,食落有少少似扣肉,又有啲猪脚姜𠮶种醋味,几特别。鱼饼上亦有加有几片青苹果丝,有助解腻。
草莓仙子:草莓乳酪配菠萝干、热情果雪糕
呢道都可算系餐厅嘅signature,见鞋就一定知道系呢间餐厅嘅出品。
至于旁边嘅伴碟,店员都解释,其实都好花功夫制作,食完雪葩都唔好忘记,原来系新鲜菠萝干,以红菜头上色,做成花嘅模样。
食落烟韧,菠萝香突出,甜度适中,此甜品非常有惊喜。
蔷薇甜心:青柠蓝莓配荔枝雪葩
混合蓝莓、青柠等材料做成玫瑰花形状,十分细致,灯光稍暗下骤眼睇仲有少少似黑玫瑰呢。
蓝莓份量相信十分之多,食落就好似将一整盒蓝莓倒入口中,清新香甜,加上荔枝雪葩,配合得宜。
只系我挂住影相,雪葩都开始融化了。
蓝莓泡芙:
呢份系店员送上嘅是日甜品,当日第一日推出呢,有幸试到都好开心造型有少少似珍珠炼架,好有心思蓝莓泡芙即日制作,里面更加有蓝莓酱做成流心效果,感觉好似食紧法国有名嘅闪电泡芙。珍珠系白朱古力脆脆,三份甜品都令我留低深刻嘅印象。
甘菊花茶:
餐饮可选花茶,食左咁丰富嘅食物,选择花茶作结最适合不过呢。
花茶以壶上,清新芳香,有需要可向店员加配蜜糖,更加香甜。
整体而言,呢餐我地相当满足啊。餐厅环境优雅,虽然未至于话少女心大爆发,但见到咁靓嘅环境,都忍唔住影多几幅相。
价格或许令人有点却步,只系食物质素相当不俗,而且店员服务非常好,细心招待,用餐体验愉快!
不过提一提,呢餐我地都足足食左三小时架,认真似公主般慢慢食,上菜速度唔会好似快餐咁bangbang声,预足时间呢。