2024-08-22
今晚同几位朋友第一次book左私房菜,因大同呢个名系以前香港一个老粤菜品牌,所以特登一齐试下餐厅内部环境好靓、好高贵,颜色令人好舒服我地一行6人,坐得好舒适!坐低左冇耐,好快就上左茶,佢地呢只陈皮普洱茶真系好香、未饮已经上晒头仲有佢地既前菜都好大方、食野前食少少,非常开胃我哋今晚个餐叫做大同会所晚宴,第一道菜系法式焗蟹盖,每只都大大只,香口好味!第二道菜系燕窝鹧鸪粥,燕窝鹧鸪粥系一道经典手工菜,拥有悠久历史,制作繁复汤羹口感入口顺滑,搭配鹧鸪肉,香浓可口!然后系自泡味菜炒猪肚尖香脆可口,猪肚入味,佐以泡菜,口感爽脆广州荔湾豉椒炒蟹亦都非常可口, 调味同埋蟹非常夹,食完返寻味!腿茸奶油津白系一道浓郁香浓既汤品,口感滑嫩,奶油香气浓郁,值得一试!跟住就系蜜汁火方,食落口即刻溶化!咖喱牛腩真系非常出色,师傅将牛腩煮到又林又入味,捞落饭度食真系食唔停口!唔好睇蟹油捞面啲蟹油好厚,佢捞落啲面度食又滑又香浓,大赞!最后出场嘅系20年陈皮红豆沙,佢嘅陈皮未食入口已经闻到香味,同出边食嘅红豆沙非常唔同,充满怀旧又高级嘅感觉!
我哋今晚个餐叫做大同会所晚宴,第一道菜系法式焗蟹盖,每只都大大只,香口好味! 第二道菜系燕窝鹧鸪粥,燕窝鹧鸪粥系一道经典手工菜,拥有悠久历史,制作繁复汤羹口感入口顺滑,搭配鹧鸪肉,香浓可口! 然后系自泡味菜炒猪肚尖香脆可口,猪肚入味,佐以泡菜,口感爽脆
广州荔湾豉椒炒蟹亦都非常可口, 调味同埋蟹非常夹,食完返寻味! 腿茸奶油津白系一道浓郁香浓既汤品,口感滑嫩,奶油香气浓郁,值得一试!
跟住就系蜜汁火方,食落口即刻溶化!
唔好睇蟹油捞面啲蟹油好厚,佢捞落啲面度食又滑又香浓,大赞!