2018-10-04 925 浏览
朋友公司在湾仔,而且日日加班,唯有我就佢来揾佢食返。 佢指定要去原来餐厅就近佢公司。突然醒起原来铜锣湾 原来已经迁移到湾仔中心地带轩尼诗道,对面是修顿球场港铁出口,附近有过海巴士,地点就脚无得输。我比她先到, 见佢上气唔接下气咁行过来,真系登佢辛苦。  餐厅装修一点都不花巧, 扑实的越南小馆,再看看餐牌,摆明是卖大件夹抵食。 我地都唔太饿,点了一份套餐和一碗檬粉 上菜效率相当高,十分钟内食物已到齐。 套餐选择相当多,再配一款小食和一杯热饮 越式海南鸡配黄姜饭$98 付上姜蒜蓉 。老实讲呢碟越式海南鸡是我见过最大碟的鸡, 份量足几抵食。 先试切得大大件鸡肉 ,鸡肉不是太嫩滑又未致于鞋口, 鸡味略逊。  而黄姜饭相当有惊喜,没有鸡油饭的油腻感,口感较干爽, 富香茅和黄姜的自然香气,  好味。小食是即点即炸的 $88朋友是软壳蟹控, 每次食日本野都会点, 就连今次食越南菜都唔放过只蟹。 推开炸蒜粒后见到呢只软壳蟹是珍宝版  炸粉相当薄,又香又脆又多肉,最重要唔会感觉到热气。  越式拉茶我怕晚上训唔著, 所以只偷偷地试左一啖。 茶色深已经是警告, 点知饮落真心梗,几涩口。不过朋友好劲,相当
朋友公司在湾仔,而且日日加班,唯有我就佢来揾佢食返。

佢指定要去[越南仔]原来餐厅就近佢公司。

突然醒起原来铜锣湾 [越南仔] 原来已经迁移到湾仔中心地带轩尼诗道,对面是修顿球场港铁出口,附近有过海巴士,地点就脚无得输。

我比她先到, 见佢上气唔接下气咁行过来,真系登佢辛苦。

我地都唔太饿,点了一份套餐和一碗檬粉

上菜效率相当高,十分钟内食物已到齐。

套餐选择相当多,再配一款小食和一杯热饮

越式海南鸡配黄姜饭$98 付上姜蒜蓉 。

老实讲呢碟越式海南鸡是我见过最大碟的鸡, 份量足几抵食。

小食是即点即炸的 [招牌原只软壳蟹] $88

推开炸蒜粒后见到呢只软壳蟹是珍宝版

炸粉相当薄,又香又脆又多肉,最重要唔会感觉到热气。

越式拉茶

我怕晚上训唔著, 所以只偷偷地试左一啖。

茶色深已经是警告, 点知饮落真心梗,几涩口。不过朋友好劲,相当豪气咁饮晒, 应该完全无睡眠的烦恼。

接著令我们吓一吋跳的 [胡志明市红蕃茄四宝汤檬粉] $98也上枱

本来念著食小啲, 点知出事, 成个汤碗咁大, 份量相当惊人。

全猪四宝即是炸猪扒, 猪颈肉,  脆猪肉和扎肉,猪扒是四款猪肉中的亮点,猪扒腌得够味,香料味重,小小脆口 , 而且切成一件件方便进食,赞!

另外要一提的就是汤底, 颜色深、味道偏甜、重茄膏味,我自己喜欢带小小酸味, 所以在汤底上友了小小青柠汁,感觉更上一层楼。
2018-10-02
  • 炸猪扒