2017-05-22 559 浏览
今次系第一次黎,之前佢就黎执笠同岩岩重开咁多人排队,一路无试过。今日星期六睇完戏未够七点就过黎睇睇,唔使等位直接入坐。得两个人食唔到咁多野,之前睇食评串烧好似劣评如潮,避免中伏所以无拣。左拣右拣之下拣左海南鸡饭、喇沙、咖哩角同牛丸粉丝汤。油饭好多人赞所以一定要试。果然,饭粒有咬口够烟韧,粒粒分明而且带有香料同鸡油香,系全晚最精彩嘅食物。至于个鸡,如果个饭系值5星,个鸡我会俾1星 ,因为佢系完全无味。呢个价钱我当然唔会期望有新鲜鸡,但系如果用白卤水浸点都应该吊到少少鸡味出黎啩?呢个鸡食落去无论系鸡味同香料味都系欠奉。食完无味嘅鸡跟住食番啖浓味嘅喇沙。食喇沙最紧要个汤底够浓稠,最怕食到啲鸡汤底加少少咖哩味就话自己系喇沙,呢碗完全无呢个问题,够晒香浓,而且大大碗够足料。$49蚊一碗,翠华鱼蛋河都差唔多呢个价。出面而家食碗喇沙闲闲地都要六七十蚊,当然呢碗系无蛳蚶啦,不过绝对系水准之上。之后呢碗牛丸粉丝汤又将个分数拉番低,汤底系有少少鸡味嘅滚水,牛丸无牛味同唔弹牙,粉丝就超多,绝对系够晒饱肚,如果病左想食啲清淡食物,呢碗系白粥以外嘅首选。见到隔离台个咖哩角几靓仔又忍唔住叫埋,新鲜热辣炸起,大大只
海南鸡饭 (5星系俾个油饭,完全唔关个鸡事)
喇沙
牛丸粉丝汤
咖哩角

见到隔离台个咖哩角几靓仔又忍唔住叫埋,新鲜热辣炸起,大大只涨卜卜好足料,好食过大部份茶记,非常之地道 (I mean系地道香港风味,即系春卷皮包住洋葱薯仔黎炸𠮶只,唔系酥皮咖哩角)。最后太饱剩系食左一只之后打包。

总括黎讲呢度唔系每样食物都好好食,亦都明白点解之前见佢嘅评价好坏参半。但系讲真,以呢个价钱有咁嘅质素,系抵食嘅。另一样要赞嘅系佢上菜快而且啲野热辣辣。之但系如果要排队先有得食我就唔会喇,Time cost都系cost丫嘛,黎呢度就系因为佢抵食。如果我喺附近番工呢度会系我嘅食堂之一,下次想试埋佢嘅炒米同炒通菜。
2017-05-06
海南鸡饭 (5星系俾个油饭,完全唔关个鸡事)
喇沙
  • 油饭