2018-03-02 776 浏览
好耐无同表哥食饭聚一聚,佢打银行工,放工时间唔太准,所以,就佢返工点就约晌红磡区。佢工作都算繁重,一于嚟个快乐星期五,驱驱闷气,而餐厅就选上「Moreish & Malt」红磡店,佢哋主打好多手工啤,虽然啤酒就唔太啱,但曾试过佢嘅观塘店,知道水准不赖,值得带表哥嚟试吓。「逸.酒店」曾嚟过食自助餐,「Moreish & Malt」位处酒店一楼,上到嚟原来自助餐餐厅已经变成中菜馆。而另一边就喺今晚我哋食饭嘅地方,果然喺开心星期五,客人非常之多。餐厅装修有别观塘店,无卖工业风,换嚟一室时尚型格,多组马蹄位令客人有自成一角之感。我哋则拣咗挨窗睇睇街景嘅二人位。店名嘅「Malt」指麦,就喺酿啤酒嘅主材料之一,所以,店中提供多款手工啤酒。如果喜欢饮啤酒,佢哋更提供90min任饮北海道札幌啤推广,只喺$98就可以饮唔停,不过,就只限星期一至五欢乐时光时段。散点餐牌,食物分汤品、沙律、小食、墨西哥美食、三文治、汉堡、意大利面、烤肉、配菜及甜品。但睇匀兼跟散叫对比一下,佢哋嘅「Happy Meal」开心晚市二人套餐真喺抵到晕,$398 + 10%已包两客餐汤、头盘、烤肉(2拣1)、意大利面(2拣1)及两
但睇匀兼跟散叫对比一下,佢哋嘅「Happy Meal」开心晚市二人套餐真喺抵到晕,$398 + 10%已包两客餐汤、头盘、烤肉(2拣1)、意大利面(2拣1)及两杯餐饮,单喺份美国肉眼散叫就要$248啦,更可以加钱配甜点添,所以,个套餐真喺物超所值
意大利香草包

餐前先嚟一小篮意大利香草包,喺小弟嘅心水包款,面包软熟,带微微香草香,最有心思喺加入干番茄,配上橄榄油及黑醋,简单清新。
意大利香草包
忌廉西洋菜汤

是日餐汤嘅款色颇少见,喺忌廉西洋菜汤,其实以西洋菜做西汤,都唔喺第一次,曾经晌「Les Saveurs Private Kitchen」试过一次,翠绿色嘅餐汤让人印象深刻。今回重遇,西洋菜嘅成份无下得咁重手,但味道细腻,入口亦颇幼滑,令今晚餐饭有个好开始。
忌廉西洋菜汤
牛油果三文鱼籽蟹肉脆饼

再落嚟嘅前菜好正,将牛油果跟蟹肉打匀,铺晌脆饼之试,加埋啲三文鱼籽,卖相精致亮丽。一口咬落,啲脆饼坚脆口,咯咯声,而啲牛油果已混入蟹肉内,估唔到喺劲多蟹肉,味道好鲜,三文鱼籽多添咸鲜味,喺美妙嘅提味剂。所伴嘅沙律菜,加咗樱桃萝卜,淋上醇厚嘅黑醋,一啲都无迤做
烧美国肉眼扒配炸薯条 +$30

烤肉有两款,一喺猪肋骨,一喺就肉眼,当然宁愿加钱要10安士肉眼啦。果然喺10安士份量,上枱件扒好大块,伴有大量脆炸薯条,而且烤得件扒好靓仔,有炭火嘅焦香,要5分熟,切开色泽保持红润,却唔会有血水渗出,烧得恰到好处,食落肉质软腍,肉味浓郁,沾点烧汁,好好食,唯挑剔位喺件扒比较多筋
,否则就完美喇。
烧美国肉眼扒配炸薯条
烧美国肉眼扒配炸薯条
香浓蕃茄烩牛肉酱蚬壳粉

意大利面有两款,一款喺肉酱蚬壳粉,另一款喺卡邦尼意粉,后者食得较多,所以,就选上前者。啲蚬壳粉选用大粒装,感觉比细粒嘅好食,而且,煮得好有咬口,个烩牛肉酱又做得浓郁富肉香,整道蚬壳粉极之惹味,好得
香浓蕃茄烩牛肉酱蚬壳粉
热咖啡、薄荷茶(餐饮)

因为打算加配一客甜点共享,所以,餐饮就拣咖啡,总觉得喺配甜点嘅好朋友。细细杯即磨咖啡,香醇芳香;而表哥拣嘅喺薄荷茶,有化胃气、帮助消化、舒缓紧张之效,饮落会令人舒畅。
热咖啡、薄荷茶
特浓朱古力芝士饼 +$48

加配甜品只有两款:苹果金宝或芝士饼,见佢芝士饼加入特浓朱古力,喺吸引我一试嘅原因。芝士饼部份嘅芝士味好香浓,而朱古力饼部份亦非常浓郁,喺口感比较硬净咗啲,做番软身啲就理想喇。
特浓朱古力芝士饼
除食物表现出高水准外,服务亦熨贴,菜式一道接一道,不缓不急啱啱好。倾谈间,佢依然为细路仔嘢心烦,表姨甥女已经喺中五生喇,读书都仲喺迤迤哋,唯有希望佢突然生性(虽然渺茫),能够「麦」默耕耘,作最后冲刺!