2019-10-06
元朗一向都有好多新食肆,我同男朋友一得闲就会试下 d 新餐厅,今次试九丁目。九丁目行散叫路线,揭开餐牌,价格都算亲民。日本稻庭乌冬。味度同日本食到嘅差唔多。将Wasabi、萝卜蓉、香蒽加入乌冬汁,再将到稻庭乌冬加入乌冬汁,oishi食得出是稻庭乌冬,唔系其他杂牌乌冬。五十几蚊食到正宗稻庭冷乌冬,都算抵。散叫主菜仲有面豉汤送。除左udon , 我地仲叫左鳗鱼炒饭、沙律、炸虾饼同几种寿司。鳗鱼饭够味,除咗面头嘅一块鳗鱼,仲有切粒的鳗鱼在炒饭里面,算多料,亦系即炒热上,美味。蟹子沙律,我地只系叫做细的沙律,都有咁多嘅份量,出符预期。呢本蟹子沙律有西式沙律菜荐底,唔系剩系得青瓜丝,有诚意。至于寿司同炸虾饼,质素都符合预期。带子、三文鱼呀都新鲜,火灸油甘鱼喜出望外。因为每样食物的份量都大,我地食到好饱。如果下次两个人来,知道份量偏大,就应该会叫少一点。
九丁目行散叫路线,揭开餐牌,价格都算亲民。
散叫主菜仲有面豉汤送。