2017-01-21
假日去元朗,肚子特别开怀,好想放任尽情食刺身。奈何自己系乌蝇肚,俾2百几食得果十几块刺身,最怕系为左抵食的食得太饱,带住对食物果份恐惧咁出番黎,实在不划算。所以今日就想去试试一的散叫既刺身。店铺位于教育路繁忙地段,店面不算大,好容易就走过了。入去前铺以外卖寿司为主,款式以三文鱼居多,不算吸引。但足够俾人误会佢无堂食。其实店内仲有上层,同埋详尽既menu可供选择。午市仲会有午餐推介,不过我就只想食刺身,所以以散叫为主。2个小肠胃,叫一碟刺身拼盘,希灵鱼刺身,2碟寿司,1客牛油果软壳蟹卷同一碟炸蚝。送到黎果时感觉好似唔系好够,但原来食落系非常饱...刺身拼盘,其实只要新鲜,又切得厚,就已经系好好食架啦。碟仔细细,装住26块,款式都系大路款,有三文鱼,甜虾,吞拿鱼,北寄贝同带子,咬落去啖啖肉,带子有天然既咸鲜味,一流呀…希灵鱼刺身,并非我所爱。叫佢,因为朋友好喜欢吃,原因是新鲜既希灵鱼好甜,但系只要有少少唔新鲜,都会变腥。朋友话鱼带点腥先够滋味,我不是太懂欣赏,我怕吃鱼皮,更怕吃腥,一点都受不了。所以....1客5块,都归我朋友。而根据朋友食完之后幸福既脸部表情黎讲,碟希灵鱼应该攞满分。牛油
整体而言,由于抱住吃刺身放题既心态去食,所以觉得好便宜。而且呢个价钱,食到比放题更高质素既刺身,又唔使食爆个肚,好抵食!