2019-02-12 281 浏览
今日去AIA环球嘉年华玩完之后入番中环食晚饭,虽然只系六点几,但已经又饿又攰......因为前排去完越南所以想食越式野,于是朋友提议食鸣越,果然冇介绍错~餐厅虽然位于地库,但都容易揾。餐厅座位好阔落,环境舒服,有酱汁、纸巾同牙签。朋友同我都系叫套餐,我叫咗香茅猪扒汤檬($66),佢就要虾头膏酸辣汤河($68),然后加$25点越式春卷。饮品方面就各加$10,分别点椰汁红豆冰同椰汁三色冰。初时以为汤檬好细碗,所以见到咁大碗好满足仲要块香茅猪扒腌得入味,煎至微焦,最正系肥瘦适中,唔会又干又“鞋”。另外,猪扒带有香浓既香茅味,咬落松软又多汁,而且已经去咗骨,食落唔会狼狈。虾头膏酸辣汤河一样大大碗,汤底味道酸得嚟带点微辣,好开胃。河粉爽口,而且配料丰富,有虾、青口、蟹柳、带子等。越式春卷(跟餐加$25)春卷馅料丰富,包括木耳、粉丝、红萝卜丝等,而且炸得金黄酥脆热辣辣,用生菜包住嚟食感觉好fresh~饮品方面大家都加咗($10)点风情特饮。无论系红豆冰定三色冰,都唔会只系得个甜字,两杯都带有浓郁既椰香味道,红豆亦软腍唔会过硬。埋单每人90,冇谂过喺中环既地段食晚餐会食到抵食又高质既越式料理👍👍
餐厅虽然位于地库,但都容易揾。

餐厅座位好阔落,环境舒服,有酱汁、纸巾同牙签。

香茅猪扒汤檬

初时以为汤檬好细碗,所以见到咁大碗好满足

虾头膏酸辣汤河
越式春卷

越式春卷(跟餐加$25)

前:椰汁红豆冰;后:椰汁三色冰

饮品方面大家都加咗($10)点风情特饮。
香茅猪扒汤檬
虾头膏酸辣汤河