2022-05-08
因为禁堂食嘅关系,好耐都无同过屋企人出街食嘢,今日母亲节终于可以出去放松下。正正因为以上原因,又惊出去食会有太多人,所以打算早啲出去食头围会比较好。在OpenRice 睇定开铺时间,点知去到原来比我睇到嘅时间迟左半个钟至开,但职员好好,比我哋先入位座等够钟再落单通常一家人食饭都唔想一人叫一碟,自己食自己,所以今次左选右楝之后就决定食「亚参」。今日我哋都叫左好多嘢食,几乎叫左餐牌入面7成嘅食物肉骨茶-转左油饭,汤有豆卜,两条骨,骨唔太嚡可惜唔太入味,但原来这款肉骨茶白胡椒味重过药膳味亚参去骨海南鸡(一只)-卖相不错,鸡唔会太肥都几滑巴东牛肉-好淋嘅牛肉,有少少辣亚参猪手(半只)-猪皮食落好骨胶原,肉好入味马拉盏通菜-马拉盏咪唔算突出,加多少少旁边嘅马拉盏就会比较野味马拉盏怡保芽菜-怡保芽菜好得意,短而肥,但只系灼芽菜,唔落酱其实就什么味也没有椰香咖央南洋包-其实好似麦包多士,咖央唔算太甜,落左椰丝,几好食(食左一件至记得影相)斑斓咖央多士-斑斓味唔会太突出,但这多士一样好好味(其实两款包味道分别不大,试其中一款都已足够)黑椒扎肉-好普通嘅扎肉香烤猪肉串-免治猪肉串,有点似台湾肠味特色秘制
今日我哋都叫左好多嘢食,几乎叫左餐牌入面7成嘅食物
亚参去骨海南鸡(一只)-卖相不错,鸡唔会太肥都几滑
巴东牛肉-好淋嘅牛肉,有少少辣
亚参猪手(半只)-猪皮食落好骨胶原,肉好入味
黑椒扎肉-好普通嘅扎肉
香烤猪肉串-免治猪肉串,有点似台湾肠味
特色秘制炸鱼饼-食落到几辣,比想像中辣
香茅薄荷特饮-唔好以为果枝系饮筒,其实系香茅,特饮其实似7-up
南洋咖啡☕️
马来拉茶-马拉拉茶始终唔及港式奶茶浓,比较甜
整体这餐厅食物不错,但服务比食物更加可以攞满分