2023-04-02
甜圆坊,英文叫Garden of Desserts,好明显店家主打甜品。店内提供各式各样嘅台式甜品,好似烧仙草、红豆汤、三色冰。综合唔同platforms嘅意见,甜圆坊算系人气台式小店,最受欢迎嘅应该系,嫩仙芋奶涷和招牌综合剉冰。除咗甜食,甜圆坊仲有供应一般常见嘅台式面食,好似卤肉饭、拌面、蛋饼。甜圆坊位于深水埗, 相较于坊间一般嘅台式店,价钱实惠得多,不过味道就属于正正常常。嫩仙芋奶涷非常丰富,一大碗有地瓜圆、芋圆、汤圆、珍珠、红豆、西米、薏仁、绿豆仁,配上仙草糖水。地瓜圆、芋圆、汤圆、珍珠,呢啲都算烟韧,不过味道唔系好浓郁。仙草糖水,仙草好滑,糖水唔算好甜。Overall 都算唔错,以咁嘅价钱嚟讲,可以试匀晒咁多样,大满足。仲试咗咸酥鸡、原味蛋饼、手工卤肉饭、油葱拌面。咸酥鸡即叫即煮,的确热辣辣,外脆内软,但入面嘅鸡肉无咩味;原味蛋饼,好有喺台湾早餐店食到嘅感觉,配搭店家自家制嘅酱,唔花巧好平实;手工卤肉饭嘅卤肉好肥腻下,捞埋饭一齐食系重口味嘅😂,不过个蛋无咩味;油葱拌面都系正常嘢,唔特别。其实overall,以佢嘅价钱喺香港嚟讲,甜圆坊嘅食物算系唔差,可以话系正常水平。如果喺住喺
嫩仙芋奶涷
嫩仙芋奶涷
手工卤肉饭(左上)/原味蛋饼(左下)/油葱拌面(右)
原味蛋饼
其实overall,以佢嘅价钱喺香港嚟讲,甜圆坊嘅食物算系唔差,可以话系正常水平。如果喺住喺附近嘅街坊,或者你咁啱喺附近,食甜圆坊系ok的。因为价钱平,食物正常,而且包你一定饱。不过honestly,阿薯唔明点解系人气店🤣,唔认为要特登嚟同排好耐队食佢。
🌝其实台式食品一向偏向比较油腻,减肥食唔算好啱😂。要食得稍为无咁肥,嫩仙芋奶涷唔应该再加奶精,要同人share食一份;原味蛋饼算系ok,唔系太高脂,不过有好多碳水化合物;咸酥鸡和手工卤肉饭就真系唔得啦😂;油葱拌面应该勉强可以🤡
📜
🥢嫩仙芋奶涷 $35