源记斋系响黄大仙银凤街新开嘅斋铺,只做外卖。多谢素友报料介绍呢间斋铺比我,等我可以同大家分享。😊店舖冇多余嘅装修同摆设,餐牌都系手写出嚟,食物嘅价钱非常之平,如果住附近绝对系好过自己煮,事实上目测食饭时间真系好多街坊帮衬。👫👬👭真汉子今次试咗:🍠 酸辣椰菜丝五香卷饭 $45五香卷原来系芋头同啲蔬菜丝捞埋,切成一片片嚟煎,谂到都知好香口啦,爱食芋头嘅朋友一定要试。酸辣椰菜丝冇想像中咁重口味,辣度都只系 BB 辣,用嚟送饭都几开胃。😋🐟 素鱼香茄子炆米 $48呢个鱼香茄子嘅特色系,佢真系有几块素鱼个㖞,几特别。素鱼都系斋铺素鱼嘅味道啦。个炆米本身冇咩期望,但食落好惊喜㖞,炆得好入味,食到停唔到口。不过食到底果度就油咗少少,但食炒粉面好难避免咯。😅🥬 素蚝油菜心 $18菜心大大条放满一盒,呢个价钱好抵食。煮得好淋老人家都食到,而且好新鲜味道又清甜。不过美中不足系落嘅系豉油唔系素蚝油。🥲本来想试吓 $8 嘅冬菇素锅贴,不过老板话冇,但老板娘话佢哋嘅萝卜糕好好食,好受客人欢迎,下次试下先。😉攞嘢食时老板娘问我住得远唔远,佢咁问我以为系惊个袋唔够力,原来佢话惊太远啲嘢食冻咗(知道我长沙湾过嚟,老板

真汉子今次试咗:

🍠 酸辣椰菜丝五香卷饭 $45

🐟 素鱼香茄子炆米 $48
素鱼香茄子炆米

🥬 素蚝油菜心 $18
素蚝油菜心

攞嘢食时老板娘问我住得远唔远,佢咁问我以为系惊个袋唔够力,原来佢话惊太远啲嘢食冻咗(知道我长沙湾过嚟,老板娘个表情 -> 🥹)。听到觉得几感动,以为做生意卖完嘢收咗钱就算,会咁为食客著想嘅好少。可能做素食同食素嘅朋友都系比较有同理心嘅系咪?比啲掌声自己先。👏🏻👏🏻
素鱼香茄子炆米
素蚝油菜心