2023-04-18
系朋友介绍下尝试鋿晶馆,听个名都知系中菜馆。翻查网上资料,鋿晶馆主理嘅师傅似乎大有来头,不过没有official source证实👀👀👀。喺香港喜欢食中菜嘅人唔系majority,除咗喺传统节日/公司开年饭/同长辈食饭/节日亲友相聚会必定会食中菜之外,普遍出街食饭唔多人会拣中菜。一啲传统名菜开始失传或者愈来愈少机会试到….不过,近年中菜餐厅好努力🤡,好多以私房菜/手工菜做卖点,sell中菜嘅悠长历史,同烹调中菜所要花上嘅心思和手艺。似乎一向比人感觉守旧嘅中菜餐厅急起直追,开始识得用上marketing strategy🤡…..如果中菜因而得到更多人认识同喜欢,都系好事来的。中菜悠远流长,当中的技艺不比其它国家的菜式差,如果唔可以好好保存消失了,系所有人嘅损失。讲返呢个每位$680中菜团,菜单几丰富,有8道菜式,印象深刻嘅有金沙虾球同杏汁炖白肺。金沙虾球,热辣辣,外脆入面嘅虾球鲜味。杏汁炖白肺鲜香滋润,口感幼滑。糖冬瓜怀旧千层糕未见过,有啲新鲜感,不过食嘅系怀旧感多。Overall菜式唔差,不过以价钱来说唔特别出色,可能点心会更加好吧。环境系一般酒楼格局,服务也可以。如果价钱能够降低一点
Overall菜式唔差,不过以价钱来说唔特别出色,可能点心会更加好吧。环境系一般酒楼格局,服务也可以。如果价钱能够降低一点,也可能会再来🤪。
📜
🥢冰镇南非鲍鱼
🥢杏汁炖白肺(no photo)
🥢金沙大虾球
🥢大海杉班两味
🥢上海厚切猪润浸菜苗(上枱系菜心😂)
🥢生浸豉油鸡
🥢私房黄金球海皇泡饭