2017-06-27
收工喺旺角食完饭,时间尚早,意犹未尽决定食个甜品先番屋企。红桥愈黎愈多食店,章鱼烧、拉面店、甜品店,有好多人都专程山长水远黎食野。另一间甜品店之前已经食过,所以打算试下班戟馆,佢地早前有好多媒体介绍,听讲排队排到傻。周五晚大概8点零钟黎到,我都系抱搏一搏嘅心态睇下等定唔等,太多人就转场。餐厅真系好细,只有4张枱,有少少逼狭,一袋二袋就唔建议你黎。装潢其实几靓,墙纸、碟、摆设有阵少女味。食物即叫即做,好多甜品都需时等候,部分斋等已经要3、40分钟,所以不难想像人龙点形成。当你排队用几十分钟,等食又几十分钟,确系有少许抓狂不过眼见只有一枱客喺门口等候,我都有少少希望,哈哈。问过店员,排前面留名嘅客人唔多。最终我等左唔洗15分钟,系可接受范围其后因为落起大雨,等位嘅客人相信都冇平时咁多。餐牌以电子形式显示,但落单依然系要同店员讲嘅。甜品以班戟为主,另有梳乎厘、可丽饼、窝夫、炖蛋等,定价合理。但当中有几款人气限定款式,系over $75。除左甜品,见佢地仲有晚市套餐、沙律、主菜等,不过今日旨在食甜品,就冇详加留意。唔系专登夹时间食,但见呢款系「星期五限定」,都点一份试试,制作时间要3、40分钟
其后因为落起大雨,等位嘅客人相信都冇平时咁多。
为免喺度斋坐等食,另外一份我地点左唔洗等太耐嘅窝夫及饮品。
水果茶 ~$42(忘记确实价钱)
水果茶都几足料,饮落都系以百香果味道较突出,茶味薄弱点,解渴还可以。
迷人的普罗旺斯 $65
奇妙窝夫共4款,定价$65-75。
窝夫卖相不俗,制成篮子造型,里面加有梨、蜜糖、杏仁、蓝莓、雪糕
可能窝夫做起微温,雪糕上枱已经系溶化状态,食起上黎都有少少狼狈。
梨口感软腍,清甜,连埋适量蜜糖,唔会过甜,杏仁片增添口感
主角窝夫唔属于外脆内软𠮶种,食落烟韧,蛋香突出。唯独呢款以薰衣草调味,精油感明显,唔太自然
巨人班戟 $98(限时供应)
梳乎厘班戟最近老是常出现,呢份暂时系食过最昂贵,我谂我试一次就够,唔系因为味道唔好,而系未好到要接近百元。
即叫即烘,落单计真系等左35分钟有多,卖相接近日本食到嘅动L班戟。
始终系小店,人手、空间有限,但每枱点一份,分分钟等位超过两粒钟,等唔等自己谂
班戟厚身3层,上枱有少少倾斜,附上雪糕及野莓酱。
梳乎厘班戟口感松软,气孔平均,食落唔会似一阵风,入口蛋味香浓出众,同三十蚊件嘅梳乎厘有明显分别
烘焗时间掌握有待改善,有几口食落未熟咁,稍糊。配上嘅野莓酱酸酸甜甜,士多啤梨鲜甜,加上雪糕,整体出色,系食过比较好食嘅梳乎厘。
个人认为一件野几好食都好,排队时间愈长,期望愈大,要求会愈苛刻,自问唔系好耐性嘅人,加上怕热,等位呢件事唔系经常愿意做。
今次等位花左十零分钟,两份甜品挺有水准,只系定价稍高
餐牌: