2022-10-17 33 浏览
*一起*呢间总共有超过65年历史嘅一起,其实曾经结业,但系2020年由新店主正式重开。新店主向旧店主学咗冲泡奶茶嘅方法,亦都好保留咗好多旧舖嘅味道。餐厅以前系旧式嘅铁皮摊,后尾搬入地舖。虽然铁皮摊已经无使用,但店主仍保留喺地铺外面,成为唔少人既打卡点。******************************🔅奶茶呢度嘅奶茶曾经被CNN选为香港四大奶茶之一。热奶茶虽然质地未去到浓厚挂杯,但茶味浓郁突出,亦都非常够热。冻奶茶反而同热奶茶感觉差好远。冻奶茶奶味较浓,甜度亦都颇高,下次有机会去一定要叫少甜。🔅咸牛肉蛋三文治 (烘底)见到佢窗边贴咗好多年前嘅杂志推介,所以叫咗呢份三文治。首先卖相同杂志相差好远,个馅实物薄好多。味道上其实唔错,但就系一个普通咸牛肉蛋三文治。咸牛肉份量唔算唔多,但就令个包冇咁咸。面包就系好普通既方包,烘完唔算脆。另外,佢真系即整所以又系好够热。🔅干炒牛河牛肉份量又多又大块,河粉唔会痴埋一旧旧👍🏼 成个面唔会炒得太油,味道唔算太浓,不过镬气不足。辣椒油要叫佢另外俾,枱面系无。正正常常,配面唔错。******************************天气好的话
*一起*

🔅奶茶
呢度嘅奶茶曾经被CNN选为香港四大奶茶之一。

🔅咸牛肉蛋三文治 (烘底)
见到佢窗边贴咗好多年前嘅杂志推介,所以叫咗呢份三文治。

🔅干炒牛河
辣椒油要叫佢另外俾,枱面系无。正正常常,配面唔错。

天气好的话,会建议大家坐外面感受气氛。茶餐厅黎讲,价钱算特别平。

呢度主要系食情怀,如果下次喺附近,我都会再嚟试吓其他食物。

📍 一起
大角咀海庭道8号富荣花园8座地下8号舖