2023-04-01
讲起饮啤酒就一定会谂起居酒屋啦,今日经过何文田既呢间高性价比既居酒屋,主打串烧同埋烧物,而且仲有唔同既是日推介,于是决定入去试一试。餐厅既门面充满日式既感觉,一入到去就觉得好似去到日本既居酒屋咁。虽然座位唔算好多,不过绝对坐得舒适。打开餐牌见到有唔少选择,刺身、串烧、锅物、一品料理等等应有尽有,价钱亦都唔贵,今次就叫咗几款试下。🎈萤光鱿鱼昆布渍 $45前菜就叫咗一份萤光鱿鱼昆布渍,萤光鱿鱼鲜味十足,拌埋昆布、特制酱汁同生萝卜丝一齐食,味道好夹之余仲非常开胃。🎈蜜柑鲷 $98刺身就叫咗一份蜜柑鲷,鱼皮因为有用火炙轻轻烧过,所以鱼既香味更加突出。餐厅建议第一啖先食原味,鱼肉有淡淡既蜜柑味,清甜而且肉质细腻,第二啖再加埋山葵酱油亦都好好食。🎈烧牛舌 $45第一款串烧终于到啦,牛舌烧到外焦内嫩,而且仲保留咗唔少肉汁,睇得出厨师既火候控制得好好,值得推荐。🎈烧鲜鳗鱼 $45鳗鱼好厚身但火候适中,一口咬落去感觉到好新鲜同嫩,调味亦都岩岩好。🎈烧鸡翼 $35餐厅用既系阿波尾鸡翼,Size会比一般既鸡翼大只少少。鸡翼既脂肪唔多,但肉质好鲜嫩,鸡皮亦都好焦脆,真系好唔错。🎈烧味噌猪肠 $30猪肠用味噌调
🎈萤光鱿鱼昆布渍 $45
🎈蜜柑鲷 $98
🎈烧牛舌 $45
🎈烧鲜鳗鱼 $45
🎈烧鸡翼 $35
🎈烧味噌猪肠 $30
猪肠用味噌调味,食既时候完全冇任何腥或者臭味,证明厨师处理得好好。猪肠既脂肪经过炭烧之后亦都充满油香。
🎈牛小排寿喜锅 $138
餐厅提供既呢款寿喜锅系用咗关东煮法,汤底味道偏清甜,牛小排既油花好均匀,肉质亦都唔错,寿喜锅里面附有好多配菜同材料,有金菇、豆腐、香菇同芋丝等等,系唔错既饱肚暖胃之选。
🎈山椒烧BB鸽 $58
最后到既就系山椒烧BB鸽啦。一上枱就已经闻到好香既山椒同乳鸽味,虽然已经食咗好多野,但系都忍唔住流口水。乳鸽既肉质嫩滑,加上山椒真系好惹味,呢个价钱绝对系叫得过。
🎈生啤
🎈蜜瓜梳打