2018-09-19
今晚有事去到长沙湾𠮶边,男友就顺便来会合我同我喺附近食晚饭。佢话search到呢间多好评,就黎呢间fifty fifty 食西餐🤗门口黑色主打色好似好高级咁,但入到去就有啲欧陆家庭风,感觉几亲切,而且枱与枱之间几阔落,坐得舒服😌我就唔算好饿,但男友就话多多都食得落🤣咁我地都系先叫一个pasta一个主菜先。店员话两样都可以加20蚊变套餐,就会有餐汤、饮唔同甜品😍即时抵哂!先黎个餐汤,南瓜🎃汤够浓够香,足料👍🏼可惜冇餐包,不过加20蚊有齐餐汤餐饮同甜品,做人都唔可以咁多要求😂个法式烧春鸡卖相好吸引!😍🐥一睇落去就唔太似半只鸡,反而似个大大鸡扒,但其实佢只系放平佢,然后鸡下面有D什菜、薯蓉同埋个酱汁。先讲个鸡🐣鸡肉几嫩同埋烧得几香,皮就系干身既,但有酱汁点就冇问题啦,而且D肉都唔干,多肉多汁。酱汁就有少少咖哩炒味,亦有D牛油香,但又唔会太浓,唔会抢左个鸡既味,几夹wow😍👍🏼薯蓉🥔就好厚薯味既texture,佢相对地唔算好滑好creamy,但我觉得反而唔错,因为本身已有个汁,同薯蓉一齐食就唔会太干太实。到个阔蛋面🍝啦!一闻就好重虾🦐味,卖相又系好吸睛😍就咁睇呢两餐main dishes都好多
到个阔蛋面🍝啦!一闻就好重虾🦐味,卖相又系好吸睛😍就咁睇呢两餐main dishes都好多色彩,佢用左好多鲜色蔬菜🥗切粒去布置碟食物,我觉得好有心思同令个presentation加分,令你食欲都会提升! 男友话个面既sauce都应该落左D虾头去煮先会咁香虾味🦐🦐🦐佢呢只粉红虾比我以前食过既都大只D,个肉质好嫩,食落口似半生熟咁,我觉得个texture好好! 唯一有少少失色系个阔蛋面相对地唔够al dente,可能重蛋既面相对地面粉少D就会咁。而且佢切到有D短,用叉去卷起来食唔太方便。🤷🏼♀️不过个面有个虾汁一齐食都几香既👌🏼👍🏼
食完仲有cheese cake做甜品🍰男友本身就麻麻地食甜,但佢都赞个cheese cake做得几香几滑,又唔会太heavy,份量都刚刚好。😌👍🏼