2018-12-10
周末试下元朗西餐小店,价钱亲民,五星级享受🤩首先有餐前小食青柠泡泡,有少少酸味几开胃,可以清洗味蕾。接着有面包及甘笋忌廉汤,面包配玫瑰花牛油🌹及honey mustard😍咁靓嘅牛油好少喺小店见到,通常都系高级餐厅例如Amigo先至有👍🏻我比较钟意配honey mustard,好香好特别。主菜叫咗纽西兰草饲肉眼扒$118,我叫左最爱嘅五成熟,虽然牛扒唔厚,但系切开都系粉红色🥩牛扒唔厚感觉上好难控制生熟程度,所以有呢个水准,厨艺的确唔错👍🏻而且肉质鲜嫩,唔使加调味料都已经有本身嘅牛味。另外有波士顿龙虾蓝青口意粉$188🍝由于意粉系散叫,加$32可以跟餐有汤或沙律及饮品。意粉系手做扁意粉,咬落好有口感,但又唔会太硬,每条面都充满着丰富龙虾汁,令我想起Ritz Carlton的龙虾汤😍龙虾感觉新鲜🦞特别系个钳好好食,比较之下蓝青口就普通🤔总括来讲,食物质素性价比很高,侍应服务唔错,会主动提议主菜逐个上菜,因为餐桌比较细,如果主菜一次过黎就会很逼。