2024-09-24
住新都城嘅朋友成日话上海小笼皇嘅小笼包好正好好食,今日终于可以试下啦~我钟意食包点,拣咗小笼包,蒸银丝卷,黑胡椒大饼,红烧狮子头,加$30叫咗碟蒜蓉炒油麦菜,好抵㖞!一开盖见到小笼包超兴奋,热辣辣嘅小笼包顶部有个窿可以啜汤汁,好正宗嘅做法,好少店舖做到,夹起无穿皮又多肉汁,正正正👍🏻朋友果然无介绍错😋银丝卷,包里真系一丝丝结合而成,质地柔软又唔黏牙。黑胡椒大饼,外表满满芝麻而且金黄色,又靓又香,火喉刚刚好!红烧狮子头,圆碌碌好大粒,味道浓厚,配饭配银丝卷一流。蒜蓉炒油麦菜好够镬气,蒜香翠绿爽脆,$30食到碟咁有质素嘅油麦菜,抵到喊!系茶餐厅炒碟菜都要$70啦~朋友果然无介绍错,价钱亲民又好食,性价比高,难怪佢成日唔买𩠌煮饭,轻轻松松落黎小笼皇开餐啦!下次要再黎试下酸辣汤,上海粗炒,上海炒年糕,回锅肉。。。仲有好多野想试😬仲要encore 小笼包😍
小笼包
蒸银丝卷
银丝卷,包里真系一丝丝结合而成,质地柔软又唔黏牙。
黑胡椒大饼
黑胡椒大饼,外表满满芝麻而且金黄色,又靓又香,火喉刚刚好!
红烧狮子头
红烧狮子头,圆碌碌好大粒,味道浓厚,配饭配银丝卷一流。
蒜蓉炒油麦菜