2020-07-20
今天同朋友到UCC coffee食下午茶, 等位等得来唔紧要,但负责安排位置的中年资深服务员态度真系不能接受,我估她应该比其他年轻的服务员高级。我同朋友几经辛苦坐低咗,接过下午茶餐牌,马上点嘢食,朋友本身系唔食得猪肉的,佢见个Menu不论中文英文都冇话系有猪肉喺入面,佢就点左茄子肉酱意粉,我就点左香草蚬肉本菇意粉。嘢食到咗后,朋友向资深店员询问,希望确定呢碟茄子肉酱意粉是没有猪肉的,怎了那个资深女店员态度超差回答道:「呢啲肉酱果汁一定有猪肉喺入面㗎啦,点会冇啊!」我连忙跟她说因为中文及英文都没有说明内里有猪肉成份,一般嘅肉酱意粉都是以牛肉造的肉酱的。我只希望大家说道理,之后她竟然说:「果汁一定系猪肉做㗎啦,你唔想要我咪同你换过第二样啰!」食得超受气,最后朋友转左食鸡肉意大利烩饭,下午茶价钱所以份量细,我是明白的。但质素跟午餐或晚餐差太远了,我嘅意粉感觉是未煮得熟透,有部份仍然是黐埋一旧硬硬的,但为免再受气,决定食咗落肚算。但公道的说,它的咖啡还是很好饮, 特别系佢嘅咖啡奶, 令到成杯咖啡都好香。