餐厅: 茶園
资讯:

🇭🇰Tiffin·我地为咗呢个tea set终于出城啦😍😍因为佢外卖自取可以有85折 所以我就专登去咗湾仔攞 而且佢超好 12点到5点任何时间都可以去攞 咁我就可以当食lunch咁 唔洗好似平时食呢啲tea要挨饿挨到3点几🤣🤣而且你喺𠮶度等攞个tea set嘅时候仲有两杯橙汁饮 超级贴心🥰·Tiffin’s Signature Tea Set $398·Savouries首先佢有个烟三文鱼嘅三文治 佢个烟三文鱼咸香度几好 几好味既 不过就唔系好食到佢面头𠮶啲鱼子酱啦 但系佢中间配左一层好薄好薄嘅青瓜片 口感好清新😌之后佢就有两个龙虾同埋虾嘅croux 佢入面啲虾份量都多嘅 都弹牙既 但系个croux自己本身冇话超好食 所以普通啲🦐佢个粟米挞呢 我自己就觉得唔系好夹 佢系行墨西哥风既 中间啲粟米酸酸甜甜咁 但系佢出边个挞皮好饼干碎得黎唔系好脆🤔🌽最后一个咸点就系一个鹅肝既terrine我自己本身真系唔系好钟意呢个高级既食法 我觉得咁样比较腥🙊我都系钟意就咁煎多啲 所以我评价唔到佢整得好唔好🤣🤣·Scones & Croissants我觉得佢个scone都做得几好食 个质感系出边firm得
🇭🇰Tiffin

Savouries
Savouries

Scones & Croissants

我觉得佢个scone都做得几好食 个质感系出边firm得嚟入边都松软嘅 而且原味都几香奶味 至于个earl grey味唔算话好出 但系会有啲after taste 唔错😍佢有跟clotted cream, apricot jam同埋lemon curd 但系佢啲果酱就偏甜少少 尤其系个果酱 要落多少少先会带到个酸味出黎keke😋至于个牛角包就无可避免淋咗少少 始终因为我哋自己攞个外卖😭但系佢个芝士真系超高质 好厚切 而且香得黎唔会太腻 个火腿都唔错🥐
Sweets

首先佢就有一个花花型嘅杂莓芝士蛋糕 不过唔知系咪因为我哋攞返黎太耐啦 佢个质感有啲过份软身 不过佢中间有啲杂莓酱 酸酸甜甜咁样中和到佢个味🌸🥰之后佢就有一个朱古力cake 佢入面系有拖肥嘅ganache 我自己觉得几好味 而且佢面头嘅朱古力都好高质☺️之后就系一个芒果嘅甜品 佢下边系乌龙茶挞 个茶味好浓 不过我自己觉得芒果都系配mousse多啲 我觉得今次呢个combo分开好味啲🥭😂最后就系我最钟意嘅lemon cake 佢中间个馅料酸甜度岩岩好 而且质感好好 系好完美咁样中和返成个tea set既味🍋😎
Confectioneries
佢最后呢啲小甜品仔我就冇特别超钟意啦 因为偏甜🙊🙊佢有两旧macarons一旧系焦糖味 另一个系朱古力味 质感唔错嘅 但系真系比较甜🙊之后佢有一旧canelé 佢个质感有少少奇怪 系好烟烟un un嘅 但系佢系甜到有少少药水味 我真系唔系好识欣赏 佢令我联想翻之前系中东食𠮶啲甜品 简直系令到我有心理阴影😂😂不过好彩佢最后旧朱古力就好好食 系好浓嘅朱古力 而且口感好好完美咁样完左呢个tea kekeke🥳
Tea Selection
佢配个茶包真系超好饮 系劲夹成个tea set 尤其系配scones一流 佢系有earl grey同埋black tea 茶包 今次我地就冲左earl grey黎饮🍵佢系真系好有茶香得黎唔会太涩 而且佢可以冲到劲多杯都唔会变淡 好饮到我地决定上网去买佢啲茶包翻黎自己叹😈😈
#rbyeat
#rby西式