2025-01-12 2008 浏览
今晚约咗老朋友聚一聚,就大家方便,地点晌太子,揾嚟位处「始创中心」嘅「Amica」,因为印象中大概5年前到访过(记得喺疫情前),知道佢哋嘅出品有质素,疫情都难佢哋唔到,就更加有信心。铺面比较开扬,从外面已睇到部份用餐区,再走入啲就另一个用餐区区域,可以讲地方都几大,装修简约,枱櫈嘅编排唔会有种逼夹感,加上灯效,予人感觉舒服。此外,更有一部份用餐区喺餐厅之外,好似商场嘅一部份咁,布置得比较似啲咖啡店嘅优闲座,等人可以卖杯咖啡坐低叹吓。讲返有啲咩嘢食拣先,先睇睇餐牌,主要都喺做套餐,包餐汤或沙律,以所拣嘅意大利面或饭、主菜嚟定价,配埋基本餐饮,由$108-$328,丰俭由人。另外,仲有啲其他嘅汤品、沙律、小食、甜品供选择!此外,仲见到有款二人用嘅晚餐,卖$408,包括汤品、小食、意大利面、主菜及餐饮,选取部份菜式需额外加钱,又可以以优惠价追加甜品,计过数,确喺划算少少,所以,简单啲,我哋都喺拣咗个二人餐。餐具、纸巾已放咗晌枱旁小木盒,重点喺俾咗两杯热水,尤其近日外间天寒地冻,先饮杯热水暖吓胃都镍好。是日餐汤是日餐汤喺橙红色嘅蕃茄汤,看似喺平平无奇,不过,一入口真喺好对办,蕃茄味好浓郁,酸香
。另外,仲有啲其他嘅汤品、沙律、小食、甜品供选择!
,所以,简单啲,我哋都喺拣咗个二人餐。
是日餐汤

是日餐汤喺橙红色嘅蕃茄汤,看似喺平平无奇,不过,一入口真喺好对办,蕃茄味好浓郁,酸香鲜活,好对办,口感顺滑,稀杰度啱啱好。
是日餐汤
龙虾汤 +$28

老友就升级选上龙虾汤,色泽鲜红亮丽,佢话虾味极强,可讲每口都喺龙虾精华,够晒真材实料,非常之好饮。
龙虾汤
小圆餐包

一般跟餐都有啲餐包,但足睇见餐厅喺有诚意,眼前嘅两个小圆餐包,包面沾满黑白芝麻,咬落软熟之余,有阵阵芝麻香,更重要喺啲包烘番暖,入口喺唔同啲嘅。
小圆餐包
烧醋渍鲭鱼

前菜6拣1,就晌鲭鱼同青口之间嘅选择,老友就想试试鲭鱼。呢道菜摆盘西式,但鲭鱼嘅处理就日式,用上醋渍,鲭鱼完全无骨,食得安心,肉质较挺,带点醋酸香,颇有特色。
海鲜意大利饭

一向都认为,如果一家餐厅嘅意大利饭做到好,其他嘢都差极有个谱,所以,专登点呢个意大利饭一试大厨手势。先讲个饭嘅卖相,湿润得嚟无过多嘅汁,感觉已好讨好,饭粒入口口感有烟韧感,煮得恰到好处,而海鲜料亦喺靓货,唔喺雪藏嘢,好有鲜甜味,啲虾又好爽弹,鱿鱼仔好有柔韧感。
烧格陵兰比目鱼

佢哋上菜嘅速度都几好,而且,两个主菜都喺同一时间上。件鱼煎得外皮焦香,非常靓仔,又够大件,小试一口,外皮焦脆,肉质超滑,又富油香。下面嘅薯蓉柔滑到不得了,仲配埋好几款蔬菜,配搭甚有特色。
热柠茶、海盐焦糖鲜奶咖啡 +$16

鲜奶咖啡一向喺小弟嘅「飞弗」,佢哋有好多款特别口味嘅鲜奶咖啡,今次就试咗海盐焦糖口味。拉花非常之靓,花纹细致,口感醇和,而且,口感均匀,奶泡撞落去嘅手势非常之好,喺一杯冲调得具水准嘅鲜奶咖啡。
热柠茶、海盐焦糖鲜奶咖啡
整体嚟讲,餐厅嘅要环境轻松悠闲,而服务好贴心,不时主动添上热水,收搭餐具,更有唔少细节位,好似啲碟都喺热过嚟。食物方面,今晚所试嘅每一样嘢,我哋都觉得有水准,喺用心嘅出品。
龙虾汤