2013-09-12 31 浏览
早前晌湾仔曼谷泰菜食饭,偶尔见到斜对面楼上食肆有个小阳台,感觉几别致,不过当时都喺「霎吓眼」睇睇,未有太刻意细望。再睇睇侧边餐厅个招牌「Jack's Terrazza」,咪好似有一间晌三里屯,事后得知原来旧铺搬咗过嚟,估唔到事隔两个月,就有幸嚟到依个「杰克小阳台」嚟试菜,真喺多谢食友嘅引荐。其实,意大利菜一向都喺小弟喜爱嘅菜系之一,今晚仲要美酒配佳肴,实在喺一个愉快嘅晚上。餐厅位处骆克道尾一街角,离地铁又唔远,旺中带静。一进店内,幽暗嘅灯光令环境颇富情调,跟街外嘅五光十色相映成趣,个人觉得非常适合情侣嚟晚饭庆祝,又或一班人嚟庆生日。全店分几个用餐区域,枣红色皮櫈皮梳化椅,配红白格仔布餐枱,颇有古旧味道,枱上餐酒杯、一整套餐具、蜡烛灯,样样都做得认真细微。而一众都认为最别致莫过于近窗嘅秋千椅,悬挂嘅卡位唔喺得个样,可以摇摇荡荡,感觉写意呀!叫得Terrazza,点都要保留番有个小阳台,餐厅对街一角就喺喇,依家天气有少少热,感觉可能差啲啲,点知原来可以放下透明胶帘,再开少少冷气,一样变得舒服凉快㖞;当然,秋凉时节,配合宁静街景,就更加称心惬意。是晚安排咗8道菜式,由前菜、沙律、米饭、主菜至
,今晚仲要美酒配佳肴,实在喺一个愉快嘅晚上。
是晚安排咗8道菜式,由前菜、沙律、米饭、主菜至甜品,都感受到每道菜都喺大厨心血,选取优质食材,配以精良酱汁,十分令人回味!

面包篮
食大部份西餐嘅指定动作,食意菜就更加唔少得。一小篮面包,有数个小圆包及意大利面包棒,算唔上好有特色,但微暖,香软,为今晚丰富嘅意菜打开序幕。
面包篮
露笋软芝士风干牛肉卷 $98

个人觉得依个风干牛肉卷配搭几特别,小弟亦几钟意,以意大利风干牛肉卷住羊奶芝士及美国鲜露笋,咸香柔软嘅牛肉之下,衬托出带微膻嘅羊奶芝士及爽脆嘅鲜露笋,滋味三重奏
。牛肉卷底下伴以榛子酱,好香榛子味,味道挺特别,不过跟牛肉卷唔算太夹。另外,配菜嘅沙律菜、车厘茄、黑橄榄、雅枝竹,下咗意大利黑醋,真喺色香味俱备,尤其烧香过嘅雅枝竹,带点甘,带点脆,几有心思嘅配搭
露笋软芝士风干牛肉卷
地中海快烧生吞拿鱼柳伴火箭菜车厘茄沙津 $138

虽然个菜式名好长,但实际做法唔花巧。新鲜挪威吞拿鱼柳整件轻煎,再蘸香草及黑椒碎,然后薄切上碟,由于只喺轻煎过,有啲近乎食鱼生嘅感觉,味道很鲜甜
。配菜喺火箭菜及车厘茄,以柠檬、香草、橄榄油所做嘅沙津汁,再加埋意大利黑醋,个沙津底食起嚟很清新
地中海快烧生吞拿鱼柳伴火箭菜车厘茄沙津
杂锦海鲜龙虾忌廉汁烩意大利饭 $178

个烩意大利饭绝对喺高水准之作,一上枱已好香龙虾味,饭粒烟韧有咬口,浸淫鲜龙虾及忌廉打成嘅酱汁,非常之惹味,兼且份量啱啱好
。一小啖白酒,一小口意大利饭,令人津津乐道。而海鲜阵容亦好有睇头,有大蚬、青口、鱿鱼、鲜虾、带子,海鲜甚具质素,鲜甜味美,还要一人一份,食得十分满足
杂锦海鲜龙虾忌廉汁烩意大利饭
柠檬雪葩

间场嘅雪葩,甚有食意菜嘅惯常次序。据讲,柠檬喺选用嚟自意大利西西里嘅
,贪其够大又皮薄,挖肉做成柠檬雪葩,再酿番入柠檬皮内,加少少忌廉唧花及士多啤梨伴碟,令人睇见都感觉清爽。雪葩入口芳香微酸,晌仲夏更感冰凉
,让味蕾清新一下,为使稍后食主菜时更能品尝其真味。
柠檬雪葩
香煎原条新西兰龙脷鱼配青柠牛油汁.烤香草新薯及鲜菜 $188

主菜共预备咗3款,有鱼,有家禽,有肉,可见店方都希望让大家试到唔同种类食材。打头阵喺香煎原条新西兰龙脷鱼,平时食龙脷柳食得多,今回原条龙脷鱼香煎,虽然鱼嘅卖相唔喺好靓,但肉质非常细嫩,外层亦十分焦香,唧下鲜柠檬汁,感觉无咁油腻
,而柠檬预先烧过,细节位一啲唔马虎。但整碟龙脷鱼最大惊喜,小弟就认为喺个青柠牛油汁,味道油香鲜活,蘸鱼一流
香煎原条新西兰龙脷鱼配青柠牛油汁.烤香草新薯及鲜菜
香草芝士烤春鸡 $188

单睇外表,真喺察觉唔到有咩特色,但细味之下,可以话喺平凡中嘅不平凡。春鸡肉质鲜嫩柔滑,据介绍原来喺以法国野鸡仔入馔,拣选一磅多少少重嘅,再以香草腌匀鸡只,先煎封锁肉汁,后加上巴马臣芝士烤焗,无怪乎咬落皮脆而肉汁丰盈,芝香又惹味
。最有趣喺烤春鸡上面撒下数片炸紫薯薄片,粉粉甜甜。至于伴碟嘅烤香草新薯及时蔬,亦香口好味,唔好轻易错过
香草芝士烤春鸡
蕃茄红酒汁烩牛仔膝 $228

最后一道主菜「烩牛仔膝」,唔单只有牛仔膝,仲有牛骨髓添,大可补充一下骨胶原。牛仔膝颇为大件,利用红酒及蕃茄制成酱汁再跟牛仔膝烩焗4小时,可谓心机菜,绝对急唔嚟,牛仔膝烩得软腍松化,当中又带有少少牛筋及脂肪,令口感有咬口但唔会觉韧,有油香又唔会觉腻
;再者,酱汁味道酸香醇厚,非常浓郁,令牛仔膝好入味
。至于配上嘅栗米饼,外型好似西多士,香香脆脆,饼心软绵,蘸蕃茄红酒汁,另有一番风味。
蕃茄红酒汁烩牛仔膝
甜品拼盘 $188

小弟一向好甜品,所以见个甜品拼盘咁大份咁丰富,加上同枱部份食友对甜品一般,间接益咗小弟食多两件
甜品有传统嘅意大利芝士蛋糕,大路嘅蓝莓芝士饼,仲有较为特别嘅特式意大利朱古力芒果雪糕。意大利芝士蛋糕做得不俗,虽然唔喺用手指饼,但蛋糕有咖啡酒香,而马卡风芝士清淡幼滑;蓝莓芝士饼嘅牛油消化饼底够薄,芝士味够浓,蓝莓果肉又够香;而特式意大利朱古力芒果雪糕当中嘅芒果味未有期望中咁突出,但雪糕质感就的确滑溜
甜品拼盘
餐酒
上文话明今晚喺美酒配佳肴,为著不同菜式,总共试咗4款餐酒,包括衬前菜、沙律嘅白酒Pinot Grigio 2011 (Italy),衬意大利饭嘅白酒Chardonnay 2011 (South Australia),配主菜嘅红酒Shiraz 2012 (South Australia),以及伴甜品嘅白酒Moscato d’asti 2008 (Italy)。识我嘅人都知小弟唔好酒,浅尝无妨,加上同枱食友有品酒师,评酒嘅重任当然留俾人做,不过,都想写番两句个人体会。平时甜品时段,都喺配咖啡多,今次改以衬Dessert Wine,感觉真喺几特别
,Moscato d’asti酒精度颇低,且带甜味,极之易入口,搭上各款甜品,有一种几融和嘅感觉
餐酒
对「杰克」整体嘅印象,就正如食评个标题「优材良酱」,店方晌食材嘅拣选及酱汁嘅调制,都好有心思,无怪乎大家都食得称心满意,小弟就更感份外满足
用餐优惠
试食活动