2023-01-01 14 浏览
放假同朋友嚟观塘行下,晏昼就顺便喺区内揾食。朋友一向都好钟意食鱼生,所以今次就特意拣咗呢间「渔吉海鲜丼专门店」。餐厅装潢以木系为主调,店内布置简约,墙身挂了一大幅渔民捕鱼手绘布画,色彩鲜明,亮丽吸引,令人赏心悦目。我哋每人拣咗一个海鲜丼,两款丼饭都相当足料,而且卖相精致,让人食指大动。三文鱼亲子丼 ($148)  成品用上新鲜三文鱼刺身及三文鱼籽炮制,三文鱼大大片,厚切肥美,入口丰腴油润,相当味美。三文鱼籽亦非常正,食落完全无腥味,入口不死咸,反而带微微酱油香。米饭标明系选用日本产米,入口黏度适中,软熟得嚟又富米香。比目帆立丼 ($158)  呢个丼饭嘅材料就有左口鱼裙边、帆立贝同三文鱼籽。左口鱼裙边烧得啱啱好,经火炙后,油份被逼出,加上小小烧焦,入口啖啖鱼香。火炙帆立贝同样系无得输,表面有些焦色,肉质保持嫰口,加上大大粒,食落鲜味十足;而押上店名嘅玉子亦松软富蛋香,香甜滋味,真系令人想一再 encore。