2022-10-21
今个星期朋友想说我陪佢食佢最最最钟意嘅韩国菜🇰🇷氹我话餐厅有我钟意嘅炸鸡🍗、芝士乌冬🍜同串烧🍢韩国菜餐厅位于通菜街,我都预咗唔会阔落。点知又ok wor,坐得几舒服,唔会觉得好逼😁。近门口有一张大嘅L型座位,约多几个朋友都冇问题☺️一坐低,店员就递上前菜 - 泡菜同腌萝卜我地钟意佢个腌萝卜,酸酸地好开胃🤪Menu都有好多选择,炸鸡、串烧、芝士系列,够晒多元化👍🏻🐷🧀 韩川豚肉芝士火锅 $238原本我睇中芝士乌冬🍜但果日 (星期二)夜晚落雨又突然转冻🥶店员推介menu上仲未有嘅芝士火锅天寒地冻火锅真系零舍吸引🤩我地两个一听到芝士火锅就丧失理智即刻好呀好呀 快d比个火锅我试下🤤 (zombie mode on🧟♀️ 咩都食嘅人系任性👻)上火锅果阵最吸引系见店员加入一支满满自制芝士汤底🧀我地好有耐性慢慢等个汤滚 (好香好正)个汤底系主角 有呢个主角系度抢晒风头✨原谅我轻轻带过配料(清晒所有野我地癫到将芝士汤底当汤饮 😳药膳汤底就话正常 我地将汤底当芝士忌廉汤^^)期间我地挂住影相📸要店员提醒我地注意要搅动以免痴底 好细心呀🥰🧀 🐔芝士熔岩炸鸡 $168炸鸡系必食嘅#芝士控 当然要
氹我话餐厅有我钟意嘅炸鸡🍗、芝士乌冬🍜同串烧🍢
一坐低,店员就递上前菜 - 泡菜同腌萝卜
我地钟意佢个腌萝卜,酸酸地好开胃🤪
Menu都有好多选择,炸鸡、串烧、芝士系列,够晒多元化👍🏻
🐷🧀 韩川豚肉芝士火锅 $238
原本我睇中芝士乌冬🍜
但果日 (星期二)夜晚落雨又突然转冻🥶
店员推介menu上仲未有嘅芝士火锅
天寒地冻火锅真系零舍吸引🤩
我地两个一听到芝士火锅就丧失理智
上火锅果阵最吸引系见店员加入一支满满自制芝士汤底🧀
我地好有耐性慢慢等个汤滚 (好香好正)
个汤底系主角 有呢个主角系度抢晒风头✨
原谅我轻轻带过配料
(清晒所有野我地癫到将芝士汤底当汤饮 😳
药膳汤底就话正常 我地将汤底当芝士忌廉汤^^)
期间我地挂住影相📸
要店员提醒我地注意要搅动
以免痴底 好细心呀🥰
🧀 🐔芝士熔岩炸鸡 $168
炸鸡系必食嘅
#芝士控 当然要食芝士 🧀
芝士好澎拜 真心足料👍🏻
炸鸡多到成座山甘⛰️
炸鸡系单骨鸡翼,食落黎好方便
炸鸡外皮松脆,内里嫩滑
点埋芝士真系triple享受
芝士唔系拉丝果款,但胜在芝士味浓
食完碟鸡 我地继续看守住d芝士🧐
唔比店员收走 用来点火锅配料😝
🦪韩川烧巨蚝 (原味/韩式秘制魔鬼辣酱-小辣)🌶️ $78
朋友话食豪d,于是order咗巨蚝
只蚝好大只 同我只手掌差唔多大
蚝肉肥美,新鲜又滑溜又多汁 💦
我地拣左蒜蓉味,超多蒜蓉盖著烤蚝(个画面好似喺冬天冚住好多被 唔肯起身嘅我🥹)
难怪蒜香味咁重🧄
我试咗韩式秘制魔鬼辣酱(小辣)🌶️,觉得唔系好辣,可以试下再辣d💪🏻
🍶韩国米酒白葡萄味
无端端做咩要饮酒,朋友话要贺一贺我拎奖㊗️
重点系呢度叫米酒好有仪式感,店员会帮你将酒放入个金色壶度,再倒比你,个感觉好似返咗韩国 (好啦,我系韩国冇饮过酒 真系唔清楚😔)
呢个韩国米酒好容易入口, 酒精含量3%,味道好似白提子汁🥤, 用黎过下酒瘾都几正,酒量差嘅朋友都可以试下😀
埋单果阵,店员主动问我地意见
睇返openrice先知店员会问客人食物味道的意见
感觉好在乎食客嘅意见,希望小店可以越来越好啦~❤️