2020-03-03
难得平日放假,约咗哥哥去荃湾睇戏,开场前佢带咗我嚟呢间平民版石烧牛专门店。一入门口就系自动售卖机,有种喺日本点餐嘅感觉,几有新鲜感,牛扒选择都几多,大概有六至七款,一点完餐将收据交俾店员就搞掂。餐枱上面有三种调味料,分别系粉红色嘅喜马拉雅盐、黑胡椒同牛扒专用嘅香草。上菜嘅速度非常快,牛扒喺石板上传嚟激烈嘅「唧唧」声,牛扒上面盖住一张厨房纸,防止油花四溅,相当细心,等到声音开始收细,就可以拎开纸巾,享用我哋嘅午餐。我拣嘅牛柳相当巨型,四面已经煎封好,上面有小量炸蒜调味。另外用嘅石材都好特别,之前食过嘅石板牛一般都采用表面较为平滑嘅石材,而呢度用嘅系布满凹洞嘅火山石,煎嘅时候油份会流入凹洞之中,减少油腻感。牛柳上枱时太概只有一成熟,可以俾食客自己决定生熟程度,石板热力散去之后亦可以要求店员更换,非常贴心。牛柳色泽嫩红,入口肉质软嫩多汁,而且份量颇大,性价比高。哥哥拣嘅牛肩排虽然尺寸较细,而且比较薄身,但胜在口感弹牙,而且牛味较鲜浓,我哋一致认为比牛柳更优质。除咗石板牛之外,沙律、白饭、牛肉汤、柠檬水都可以喺自助区自取,难怪哥哥咁推荐,因为一定唔怕食唔饱。牛肉汤质素亦唔错,带少少蕃茄嘅酸甜味
牛柳200g
牛柳200g
牛肩排180g
餐厅食物质素唔错,价钱亲民,而且份量足,系平食石板牛嘅一个好选择。