2017-03-29
最近真系爱上左大角咀呢个旧区,差唔多个个星期都会黎开餐!今晚我哋拣咗金船长,呢间开咗喺大角咀好多年嘅西餐厅。餐厅灯光昏暗,颇有情调。餐厅虽然多人,但大家都系细细声咁倾计,唔会觉得好嘈吵。打开餐牌,图文并茂,而且食物种类好多,pizza、沙律、扒类、意粉等等应有尽有。选择困难症又发作,于是就叫侍应同我地介绍下有咩好食。侍应推介攞奖菜式 - 黑松露菌酱意式芝士夹心pizza,咁我地就要一个细嘅试吓啦;然后仲要左一个意大利饭、一个焗鱼 、一个沙律同埋一个甜品。呢度嘅点餐选择好有弹性,除左set dinner之外,各种食物都可以加钱转餐,又可以加钱upgrade个嘢饮,又可以加钱要甜品,丰俭由人先来推介嘅夹心Pizza!个卖相几特别,唔系平时Pizza一大个圆形或者长方形咁上枱,而系已经切左细细件,侍应放低嘅时候讲咗三种食法:可以就咁拎起大啖大啖食,又可以点伴碟嘅自家制提子醋嚟食,又可以夹埋啲有机沙律菜一齐食,各有特色。拎上手件Pizza热辣辣,仲闻到阵阵嘅黑松露菌酱同埋芝士香味!每件pizza面头都沾满左芝士粉,外脆内软,好好味。点左提子醋可以减低芝士嘅油腻感,不过作为芝士控就钟意唔点醋食,
意大利饭煮得啱啱好,唔会太生又唔会太熟咁;龙虾汁亦系恰到好处,杰身而味道浓郁,紧紧包裹住每一粒意大利饭,好味道
其实食咗咁多野已经好饱好满足,不过加$38就有一个甜品,我哋当然唔执输啦! 我哋要咗原味soufflé,要等大约15分钟先有得食。