2017-02-12
呢几日天气忽然转冷,好似要食返多啲嘢补充能量今晚就嚟到观塘亚太中心,呢幢大厦有好多间餐厅,睇来睇去决定拣间西餐食!入到餐厅,发现餐厅前边就系饮嘢嘅地方,有几张高枱,而酒吧后边呢就系食饭嘅地方,地方好阔落,枱与枱之间嘅空间感非常充足。打开餐牌发现选择好多,生蚝、海鲜、扒类、意粉、pizza等等应有尽有,仲有个好丰富又抵食嘅二人餐我哋叫咗四只生蚝,一个小食,一碗龙虾汤,一个威灵顿牛柳同埋一个pizza。先来四只生蚝,侍应好细心咁介绍两款生蚝嘅分别,亦有推介应该食边只先。USA Taylor Pacific Rock大只又creamy,肉质爽口肥美,有淡淡既海水味;另外个款France KYS Marine就冇咁肥美,不过肉质都好爽口,同埋金属味重少少。食完生蚝就食咗个头盘 - 香蒜白酒煮大虾咪睇佢细细兜,其实有成六只大虾!虾新鲜又够大只,同蒜头辣椒牛油一齐煮完好惹味,加上烘到好香脆嘅蒜蓉包一齐食,真系好似食紧西班牙啲Tapas咁正然后就都龙虾汤同餐包个龙虾汤好浓郁鲜味,仲食到啖啖蟹肉,不过我哋两个人share一碗,唔系几够喉啰然之后就到食主菜啦,由于唔想两个主菜放到冻哂,餐厅好细心咁安排左
打开餐牌发现选择好多,生蚝、海鲜、扒类、意粉、pizza等等应有尽有,仲有个好丰富又抵食嘅二人餐 我哋叫咗四只生蚝,一个小食,一碗龙虾汤,一个威灵顿牛柳同埋一个pizza。 先来四只生蚝, 侍应好细心咁介绍两款生蚝嘅分别,亦有推介应该食边只先。USA Taylor Pacific Rock大只又creamy,肉质爽口肥美,有淡淡既海水味;另外个款France KYS Marine就冇咁肥美,不过肉质都好爽口,同埋金属味重少少。
食完生蚝就食咗个头盘 - 香蒜白酒煮大虾
然后就都龙虾汤同餐包
然之后就到食主菜啦,由于唔想两个主菜放到冻哂,餐厅好细心咁安排左先上pizza, 然后食到差唔多先上威灵顿牛柳,非常抵赞
压轴登场嘅系威灵顿牛柳 一开始见佢上台好似好细件,谂住食完仲可以叫个 甜品啦,点知食到一半已经好饱喇!
咪睇件牛楼外型平实,其实内有干坤..
切开金黄色嘅酥皮,入面就系粉嫩嘅牛柳(呢个系medium rare的效果)同埋一层好香嘅蘑菇蓉。
今次太饱,食唔落甜品,唯有留返下次再试啦。顺带一提,一路食饭见到唔少情侣喺度庆祝生日,餐厅会有甜品送,侍应哥哥仲主动帮你影相添