餐厅: alfafa (港運城)
资讯:

2019-09-11 2912 浏览
总评: 主打优质食材,味道好,价钱合理。有时惠顾满$150 送$50 现金券。呢一间餐厅几乎是我我饭堂。食的次数多到唔记得。早餐OK, 下午茶就唔算抵,晚市反而最推介。一个dish平均都是$90左右,用埋$50优惠,二人埋单百几蚊已食得好满足。佢一个餐有餐汤跟包, 或招牌Alfafa沙律,一个主菜,加饮品。汤通常系磨菇汤或杂菜汤。磨菇汤是由新鲜啡磨菇打成,粒粒菇口感丰富,非常香浓。Alfafa的包也出色,最爱洋葱包同芝麻包,但晚市好多时呢两种包已冇晒, 佢地会跟一片香脆多士。 括招牌Alfafa沙律亦是呢度嘅皇牌推介。跟餐沙律而言,用料异常丰富,有羽衣甘蓝,牛油果,车厘茄,西兰花,杏仁片,苹果,杏脯干,提子干,藜麦。牛油果creamy, 西兰花crunchy, 茄仔清甜,加上香口杏仁片同有甜美烟韧的干果,超新鲜高质,捞上似有还无的Caesar酱汁,酱汁没有令成个沙律得返一种味,反而是突出了每种食材自己的味道,正到不得了。呢个沙律水准媲美Simplylife等沙律专门店,以西餐厅而言是赢人九条街的质素,绝非那些几片西生菜几粒罐头粟米的劣质沙律可比。有时一小碗跟餐的沙律不够喉,就索性叫re

有时一小碗跟餐的沙律不够喉,就索性叫regula size当主食。近排佢地有丹麦日式叉烧,配埋沙律真是无敌正,多菜少肉走淀粉,啱晒做晚餐, 健康美味, 令人满足。

佢地其他热食都不错,最欣赏有骨猪柳天使面,猪柳鲜美多汁,天使面条条分明,捞上橄榄油,伴碟是5-6粒车厘茄同西兰花,唔怕唔够菜。简单美味有营。

以价钱,位置,味道,营养而言,呢间绝对是饭堂之选。
  • Alfafa沙律, 有骨猪柳天使面