2017-05-03
常常去酒楼吃下午茶真系有啲闷,陪妈咪去吃轻食美式下午茶,她似乎好喜欢㖞!点了酥皮粟米忌廉浓汤,是配跟意粉才有,没有单买的。先来了白汁三文鱼蚬肉意粉,正方形的器皿盛上,好多酱汁,份量适中,又够热,没有芝士味的,妈咪好钟意加点Tabasco,可以更加吊起蚬肉鲜味。不久,waitress就奉上黄金色的、香喷喷的酥皮汤,酥皮够松化,入面的粒粒粟米好甜又好creamy。可惜没有单买,如果唔系encore多一碗。呢个餐仲配有餐饮,要了一杯coffee ,我平时不会饮的,今次破例试下啦。估唔到好香,饮落不苦涩,可能我放了一包咖啡糖,咖啡够热,饮了一啖,感觉好relaxing。我点了一款净salad 叫加冕鸡沙律,估估到除了卖相吸引外,原来咁好味,主要薯仔好有口感,咬起来,爽得来又唔系好冧,沙律酱唔会好酸,其次是鸡肉,肉质嫩滑;伴合桃、提子同提子干,感觉好fresh,如果沙律再冻少少就very good 啦!
Coronation chicken salad
酥皮粟米忌廉汤