2019-03-26
今日约两个朋友在沙田新城市食午饭,但因为覆诊时间耐左,去到新城市都已经两点,故不如食有饭有意粉的下午茶啦!一谂就谂起意粉屋,所以就黎左呢间。睇完manu, 就点了三个主菜,但又见个优闲拼盘又几吸引,所以唔理啦!叫埋佢啦!跟餐只是有饮品一杯,但我地又想饮汤,见到餐牌写住如加酥皮周打海鲜汤要加$15,咁我地二话不说加了三个汤。首先酥皮汤上枱,酥皮比之前食既焗得冇咁靓,但始终都系自己喜爱,焗得唔靓都算啦!😆味道都算唔错,入面都会有虾,有啲鱼肉,算足料吧!随后其他主菜纷纷送上!优闲下午茶拼盘,入面有炸薯条,柠檬鸡翼,黑松露烟三文鱼碎蛋酥盒,风干火腿沙律,分量在下午茶供应尚算丰富,酥盒好松脆,火腿唔咸,几好!炸薯条好香脆,鸡翼食落去一阵阵柠檬味,好清新!鲜忌廉芝士焗波菜煎鱼柳扁意粉,扁意粉唔太腍,啱啱好,鱼柳OK啦,唔鞋,可能始终都不喜欢食鱼柳,但味道尚算可以。席上还有一个小朋友,小朋友见我食扁意粉都想食下,所以都给了一点让他吃,小朋友食到唔停,睇黎佢好喜爱!另一款系巴马臣芝士焗肉酱意粉,肉酱是牛一定肉造的,有芝士响入面,味道唔会太差,不过不失啦!意式烟三文鱼海鲜炒饭,炒饭湿湿地,唔会好干,味道
酥皮海鲜周打鱼汤
随后其他主菜纷纷送上!
休闲下午茶拼盘
芝士焗波菜鱼柳扁意粉
巴马臣芝士焗肉酱意粉
意式烟三文鱼海鲜炒饭,炒饭湿湿地,唔会好干,味道都炒得几香,仲有新鲜虾伴碟,份量都唔算少,食落都几饱架!
烟三文鱼海鲜炒饭
最后跟餐叫左冻柠茶,三片柠檬对我黎讲算少左啲,变左柠檬味感觉不足,但茶味都OK!
冻柠檬茶
三个大人一个小朋友差不多四百蚊埋单,食一个下午茶都应该叫做几豪!!下次要收歛下先!