2013-11-27
出差到将军澳!做完嘢都系时候食晏!稳阵啲上openrice睇定啲食店!见到呢间食意粉好似唔错!嚟到餐厅只有半满!唔使等位,地方光猛,装修新朝,桌椅唔密!坐得舒服!午餐选择都多!拣咗:活蚬西兰花扁意粉」($59)包沙律同饮品,我$10加个餐汤!今日系杂菜汤!食物五分钟内到齐包括饮品!(呢样唔系咁好!我哋食紧沙律嚟汤,饮汤时嚟意粉,搅到迫住食!)食物本身味道唔错,先讲沙律,有四款沙律菜!特别系个酱!泰式甜辣酱,只系好少辣,但效果几清新!沙律菜亦新鲜!杂菜汤够热,所以放咗一阵先饮(因为食紧沙律),温度都可以接受!汤内嘅杂菜都多,唔会煲到烂!跟汤有两片蒜茸包,虽然唔热但香脆!唔会干争争!配汤食几好!意粉卖相同餐牌必参考相片差不多,用槛榄油香草炒,味道唔浓但清新!意粉有咬口!自己钟意略硬嘅质感!呢间做得几好!蚬肉连壳围边,蚬肉唔韧,虽然味道一般但唔腥!西兰花爽口!唔会太淋!整体系好味!份量都够饱!餐厅内无厕所!要行去商场度去!距离仲要几远!呢样唔系咁方便!侍应服务勤快!今日东亚信用卡仲可以第二个午餐半价!所以除开都系每人$70!