2020-07-16
今日有事去牛头角,等朋友期间揾到间小小coffee shop。我最钟意饮咖啡,趁有时间就一试。细细间舖头仔,风格都几优闲舒服,有个透明柜放croissants。八达通拍卡位有stand with Hong Kong 贴纸,旁边玻璃窗有米猪连认证贴纸🎗🎗🎗未食早餐,点咗个牛油果芝士bagel。我系朝早8点半左右到,门口有3-4个位可以坐低食,朝早唔太多人,所以我拣坐低食,不过都要等around 10分钟先有得食,即叫即做。无几耐8.40左右开始多人,有唔少人(有几个外国人)等咖啡take away,睇落大部分系熟客。其实舖头啲装饰真系唔错,枱面有盘花,入面见到有茶壶相架,感觉唔错,天气好嘅时候坐低慢慢食会几享受。唯一缺点系隔离系茶餐厅,门口啲阿叔会一边食烟一边吹水,我坐响门口食又唔钟意啲烟味所以环境响不可控因素下扣一粒星。个bagel都几大个,切一半,有好多好多牛油果好开心,入面仲有切片蕃茄,蕃茄爽甜新鲜,啱啱攞出嚟时个包仲好热,成个bagel好好食。不过唔系好食到芝士。第二件bagel可能我等得太耐先食,已经冻咗同硬咗啲,不过依个系我自己攞嚟嘅,食bagel都系趁热好食。早餐$58,连
未食早餐,点咗个牛油果芝士bagel。
所以环境响不可控因素下扣一粒星。
早餐$58,连bagel包一杯咖啡,我要咗杯Americano,都唔错唔会太浓,最惊啲咖啡豆焙太耐搞到好苦。
一个set $58有包有咖啡,我觉得都算唔错,坐响度食野时见都有唔少客人系买个set take away,响附近返工又唔想食太heavy嘅可以考虑吓。
除咗bagel仲有啲brioche(软面包?),蛋糕仔,muffin同scone之类。饮品都有啲特别嘅野,我对Baileys latte 极有兴趣,下次嚟开依头可以试吓。
Menu: