2019-01-08
在湾仔揾食,话易唔易话难唔难;想坐得舒服些、食得好些,都要花时间去试,trial and error。约了友人在湾仔lunch,选了几间,最后来到这里。在一条食街楼上餐厅,没有大招牌,楼上舖好处系少了地舖的嘈杂,食饭倾谈一流。来到时已见差不多满座,好在有book枱。餐厅环境几好,装修有些怀旧feel,又有些家庭feel好warm的感觉,不像一些西餐厅冷冰冰。(冇错,我系睇环境先,坐得舒服,食物就更好味啦)餐系好普遍的西餐,有沙律、包、汤、主食、餐饮,估唔到有甜品㖞,睇相介绍返。沙律呢,其实我冇食,因为话蟹肉沙律。餐包系法包,表皮脆脆口感几好;汤系忌廉汤都几浓。到主食,点了牛扒配意粉、鸡扒配饭。看样子好普通餐厅的午餐ABC feel,但食落牛扒同鸡扒都整得好好,牛唔会太靭,鸡唔”鞋”。这里的餐都算大碟,男士们肯定够食。谈谈说说,lunch hour好快就完啦,我想坐耐d架。结尾的甜品是朱古力,细细件好好味。食野,除了环境食物,另一样重要的是同乜人食。友好饭聚,倾下讲下,就系一餐wonderful meal。期待同珍惜每一次饭局。