2023-07-14
只系随便喺openrice拣咗间餐厅 无意中发掘到呢间高质嘅法国菜🤩装修红蓝木色为主 色调sharp得嚟又好典雅放松嘅感觉🥂staff嘅服务态度都好nice👔而且食物出品都相当有水准🍽 🍴Dinner Set $378 pp✨️Bread Basket ✨️Brittany Fish Soup分数:🌕🌕🌕🌗🌑系一碗好浓郁嘅鱼汤🎣似加咗啲蕃茄同鱼干嘅味道🐟带有些许微腥🤔加入芝士同面包 可以中和腥味 提出鱼汤嘅香🥄我个人几喜欢饮鱼汤 所以几钟意呢阵味🤣但朋友就有啲怕个鱼腥味 所以好睇个人喜好😉 ✨️Escargots分数:🌕🌕🌕🌕🌗好出色嘅蜗牛料理🐌虽然摆盘上唔系连壳𠮶种打卡able嘅设计📷但用一块薄面包脆脆封面 封住蜗牛同牛油🧈一用匙羹笃开 就闻到好香嘅牛油香味👃蜗牛口感好爽弹 配埋薄面包吸晒牛油 超级滋味🥰估唔到前菜已经咁出色☺️ ✨️Duck Confit分数:🌕🌕🌕🌕🌖鸭肉好软焾 基本上一笃就叉起一丝丝嘅肉🦆因为系脾肉 所以肉汁都好丰富 一啲都唔柴😆较特别嘅系佢嘅酱汁 系带有橙汁/果酱味🍯因此味道酸酸甜甜 好开胃解腻😝薯蓉亦都好smooth好creamy🥔唯一扣分位系鸭脾边稍为煮干咗少少🤏
🍴Dinner Set $378 pp
✨️Duck Confit
分数:🌕🌕🌕🌕🌖
✨️Crab Pasta
分数:🌕🌕🌕🌕🌕
食过最好食嘅蟹肉意粉🤩蟹肉份量多而且新鲜 完全唔系啲雪藏蟹肉丝🦀啲意粉唔只系挂汁 仲系挂晒蟹肉 啖啖肉咁🤪而且亦有加露荀同蕃茄 令意粉味道无咁单寡 成道菜色卖相都好吸引🍝
✨️Crepe La Liegoise
分数:🌕🌕🌕🌕🌖
法国菜嘅甜品系一大重点 而餐厅嘅甜品水准依然出色💗即煎嘅可丽饼包住雪糕咁食 有冰火相融嘅感觉🥰crepe饼皮偏烟韧 口感上好满足😝朱古力雪糕味道好浓 配埋焦糖酱以为会好甜 点知一啲都唔觉腻 仲好想食多几啖🍦
✨️Creme Brulee
分数:🌕🌕🌕🌕🌘
唔错嘅creme brulee🍮一向觉得呢个系一个好易失败嘅甜品 而餐厅嘅creme brulee就中规中矩啦🙈焦糖脆面略嫌厚咗啲 烧得比较过火🔥布丁部份质感偏扎实 蛋香味好重🍳
总结:
喺呢间法式小店食完晚餐觉得好满足💞成个用餐体验好好😊职员会嚟关心吓客人嘅评价 同埋上菜都会因应客人进食嘅速度💁♀️加上呢个价钱喺港岛区嘅法国菜 有咁嘅质素同服务 绝对系物超所值🤩气氛环境亦都好放松 好啱情侣嚟聚餐嘅餐厅💏