2018-01-11
晌Le Cleret铺面打着「Brasserie、Cafe、Vineyard」(小餐馆、咖啡店、葡萄园)字样,大概你都估到佢喺走咩路线。法式小馆晌中环区我印象较深喺晌苏豪区嘅Bouchon Bistro Francais,因为食过一次晏,真喺颇高质,但位置有少少吊脚。而Le Cleret就开晌大街地铺,食正好位,又近香港站,对我嚟讲确喺几方便。湖水蓝嘅门面,带嚟一份浪漫而忧郁感。推门内进,餐枱椅喺湖水蓝衬白,墙身则湖水蓝配橙黄,天花挂上高雅吊灯,而墙上除挂上大大细细法国嘅庄园、风景相片(假设法国啦),最特色喺仿庄园木屋嘅窗户,令整间餐厅睇起嚟确有欧陆风情。不过,香港嘅租金高昂,变相令好多餐厅嘅餐枱放置挺密。枱上嘅餐具很别致,尤其个餐巾环,很典雅,摆放得体。不过,侍应一句:「餐巾你哋应该用唔着,帮你收起去。」,潜台词究竟佢喺想讲乜?喺因为我唔会点餐酒?餐牌同样以湖水蓝为主色,硬皮制作,显得高贵。当中提供4个套餐作选择:Deluxe Tasting Menu、Tasting Menu、Healthy & Light及Vegetarian Menu,定价范围颇阔,由$198-$688。此外,
而点主菜,可加钱配前菜、餐汤、 甜品,玩法如下,丰俭由人:
主菜+$60(可选前菜、餐汤、甜品其中一款)
主菜+$100(可选前菜、餐汤、甜品其中两款)
主菜+$130(可选前菜、餐汤、甜品其中三款) 法国百吉包
讲到餐包,法式嘅百吉包可谓喺经典,店家所做嘅百吉包都好有水准,外皮非常脆口,入口仲喺暖暖哋,而包心软绵带点烟韧。不过,估唔到啲牛油喺雪到硬晒,有啲意外。 意大利杂菜汤 $78
个汤色泽鲜红,可称得上用料十足,因为就算只喺蔬菜汤,但个味道入口都觉得好浓郁,酸香鲜活。 慢煮迷迭香春鸡配露笋 $248
以往不论法国菜抑或其他菜系,都食过多次春鸡,荃湾Chalet嘅「法国白春鸡配地中海汁松子仁栗子蓉及」及铜锣湾Casa Fina Seafood & Oyster Bar嘅「露丝玛莉烧原只去骨春鸡」都喺让人留下深刻印象嘅春鸡菜式。今次嘅「慢煮迷迭香春鸡」以其价格小弟会评为不过不失,因为喺慢煮关系,肉汁本身应得以完全保留,但食落又未算,脾位极之嫩,但胸位就差啲,露笋鲜嫩无渣,垫底嘅薯蓉亦好滑,不过,卖相略嫌单薄普通,整体欠缺一啲亮点。 意式奶冻 $68
奶冻喺士多啤梨口味,配上杂莓及洒上糖霜,都几靓仔呀。质感几好,柔滑得嚟唔会太削,不过,奶味唔浓郁,或许受士多啤梨味影响,都喺觉得原味配鲜果酱嘅做法好啲。 主菜加$100就可以选配餐汤及 甜品,变相比散叫平咗$46,不过,如点饮品需另外散叫,佢哋嘅加配组合并无包饮品嘅选项。但如果想一尝法国菜,Le Cleret都喺唔错嘅入门之选,但记紧菜式选择上拣番啲法国菜,唔介意付出多啲,Tasting Menu则个人认为较划算,因为包前菜、餐汤、甜品及餐饮,主菜更喺5拣3,只卖$468 + 10%而已。